Sarkozy wil de Dalai Lama toch niet zien

Carla Bruni-Sarkozy, de vrouw van de Franse president, zal op 22 augustus in een nieuw gebouwde boeddhistische tempel in het zuid- Franse Lodève een dienst bijwonen geleid door de Tibetaanse religieuze leider, de Dalai Lama.

Maar de Dalai Lama krijgt de president zelf niet te zien tijdens zijn elfdaagse bezoek aan Frankrijk, dat volgende week begint. Gisteren liet Sarkozy in een verklaring weten dat hij de „redenen” begrijpt van de Dalai Lama „om geen ontmoeting aan te vragen” met de president.

Dat wordt alom gezien als een elegante manier om toe te geven dat Sarkozy zich zélf heeft bedacht. Eerder stond de president erop de geestelijke te ontmoeten. Nadat China daartegen had geprotesteerd, antwoordde hij dat dat het „niet aan China” was om zijn agenda te bepalen.

De draai van Sarkozy is de tweede in het Franse Chinabeleid in korte tijd. Na het Chinese ingrijpen bij onlusten in Tibet in maart dreigde Sarkozy de opening van de Olympische Spelen in Peking niet bij te wonen. Dat standpunt herzag hij in juni.

Bij zijn aantreden beloofde Sarkozy kritischer te zijn ten opzichte van China dan zijn voorganger Jacques Chirac. Maar net als onder Chirac lijken economische belangen – zoals de de levering van 56 hogesnelheidstreinen aan China – nog steeds een doorslaggevende rol te spelen.