Random Cocktail shaken met appels en dure cognac

Deze zomer kookt nrc.next met de dobbelsteen.

Vandaag maken we cocktails. Weg uit de sleur van de bacardi-cola, de mojito en het papieren parapluutje.

We kunnen er niks aan doen. De dobbelsteen wijst ons echt die dure Hennessy VSOP cognac aan à 35,49 euro. We zijn met onze dobbelsteen bij de slijter beland, om in ieder geval alcohol in onze cocktail te krijgen.

Vandaag de vierde aflevering van de zomerserie koken met dobbelstenen: random cocktails shaken.

Het werkt zo: de random cocktail bartender zoekt een klant in een rode jas, shaket de dobbelsteen en schuift dat aantal winkelschappen op naar rechts. Bij gebrek aan klanten beginnen we in de slijterij bij de rosé. We gooien opnieuw voor de plank en voor het product: de cognac.

We hebben inspiratie nodig. Cognac is een impopulair bestandsdeel voor de moderne allround cocktail bartender. Hennessy’s eigen website wil ons onder het kopje ‘the art of mixing’ verleiden tot de Hennessy Moscow, een drankje met een karig schijfje citroen en een schepje witte suiker. Dit klinkt als een recept uit de sovjettijd. Dat kunnen we beter. Zelfs met een dobbelsteen.

Onze hoogmoed breekt ons op als we in de naburige megasupermarkt Chicken Tonight met satésmaak dobbelen. Wat nu? We spelen vals. Op naar de groente- en fruitsectie.

Daar mogen we vier Granny Smith-appels inladen – veel beter. Hesters jarenlange cocktailtraditie op verjaardagsfeestjes komt nu goed uit. Prosecco! roept ze. En appelsap. Tróebele appelsap! voegt Carola – telg uit een appelfamilie – toe.

Een borrelglaasje cognac gaat met een half limonadeglas appelsap en een wijnglas prosecco in de glanzende metalen shaker. De granny smiths moeten zich tevreden stellen met een bijrol op een prikkertje.

De cocktail is verrukkelijk! Fris en sprankelend, met een zwoele ondertoon. De Supergranny is geboren.

Lees spelregels en recept voor de Supergranny op nrcnext.nl/uitenthuis

    • Hester van Santen
    • Carola Houtekamer