Pakistan: geruchten over afzetting Musharraf

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft gisteren onverwachts zijn bezoek aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking een dag uitgesteld. Regeringswoordvoerders wilden niet zeggen waarom, maar in Pakistan wordt algemeen aangenomen dat het besluit verband houdt met de overeenstemming die de leiders van de regeringspartijen bereikt zouden hebben over Musharrafs positie.

Asif Ali Zardari, weduwnaar van oud-premier Bhutto, sprak gisteren zes uur lang met oud-premier Nawaz Sharif over de politieke crisis in het land. Volgens Pakistaanse media ging het gesprek vooral over de afzetting van de president. Dagblad Dawn meldde dat Zardari, leider van de grootste regeringspartij PPP, en Sharif, die de tweede partij leidt, hebben besloten Musharraf te vragen om af te treden. Als hij dat niet doet, zullen zij een parlementaire afzettingsprocedure beginnen, aldus Dawn.

Musharraf had in eerste instantie de reis naar China helemaal afgeblazen, maar later op de dag werd bekendgemaakt dat hij toch gaat, maar dan een dag later. Hij zou eigenlijk gisteren vertrekken, maar gaat nu vandaag. „In het licht van onze speciale relatie met China heeft de president besloten de openingsceremonie bij te wonen”, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De PPP en Sharifs PML-N wonnen in februari de verkiezingen vooral uit onvrede bij de kiezers over Musharraf, die tot enkele maanden daarvoor het land had geregeerd als president en legerleider. Snel na de vorming van een coalitie ontstonden echter meningsverschillen tussen de partijen. Sharif eiste de herbenoeming van zestig rechters die Musharraf eind vorig jaar had ontslagen, maar Zardari vond dat onnodig. Ook eiste Sharif het aftreden van Musharraf. De president kwam aan de macht toen hij Sharif met een staatsgreep verdreef.

Zardari heeft zijn uitnodiging voor de Olympische Spelen afgezegd. In zijn plaats gaat zijn zoon Bilawal, medevoorzitter van de PPP. (AP)