Overheid VS: miltvuurzaak is nu opgelost

De Amerikaanse wetenschapper Bruce Ivins, die vorige week zelfmoord pleegde, is „de enige verantwoordelijke” voor het verspreiden van miltvuur in de Verenigde Staten in de weken na de aanslagen in New York op 11 september. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt. Ivins werd sinds kort officieel verdacht van betrokkenheid.

Het ministerie baseert zich op een onderzoeksrapport van de FBI. Daarin staat dat in het laboratorium van Ivins miltvuurbacteriën zijn gevonden met „bepaalde genetische eigenschappen” die „identiek” zijn aan de miltvuurbacteriën die in de verstuurde poederbrieven zaten. Ivins zou als enige toegang hebben gehad tot de bacterie. Volgens de FBI zou Ivins ook hebben beschikt over het type enveloppen dat werd gebruikt voor het versturen van de miltvuurbacteriën.

Volgens het Openbaar Ministerie wordt het onderzoek nu afgerond. Daarna wordt de zaak officieel gesloten. „Wij geloven dat er, op basis van het verzamelde bewijs, geen redelijke twijfel meer bestaat over zijn schuld”, aldus aanklager Jeffrey Taylor. Ivins advocaten houden vol dat er geen hard bewijs is en dat de wetenschapper onschuldig was.

Kort na de aanslagen in van 11 september 2001 doken, op verschillende plaatsen poederbrieven op. De brieven waren gericht aan politici en journalisten. Vijf mensen kwamen om het leven. Nog eens zeventien mensen raakten gewond. De poederbrieven hielden de VS lange tijd in hun greep.

Taylor noemde gisteren nog enkele andere bewijsstukken tegen Ivins. Zo zou de wetenschapper collega’s met de dood hebben bedreigd en kon hij geen verklaringen geven voor overuren die hij had gemaakt ten tijde van het opduiken van de brieven.

In 2001 assisteerde Ivins nog bij het onderzoek naar de poederbrieven. Eind vorige week pleegde hij zelfmoord, vermoedelijk door middel van een overdosis pijnstillers. Volgens collega’s zou Ivins de laatste weken een „gespannen” indruk hebben gemaakt. Wat zijn motief zou zijn geweest, is onduidelijk. (BBC, AP, Reuters)