Onzekerheid over positie Musharraf

In Pakistan is vandaag grote onzekerheid ontstaan over de positie van president Musharraf. De leiders van de twee grootste partijen hebben vannacht twee dagen van besprekingen afgerond waarin zij besloten zouden hebben hem via het parlement af te zetten.

Anonieme bronnen binnen de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Asif Ali Zardari en de Pakistaanse Moslimliga-N (PML-N) van oud-premier Nawaz Sharif meldden vanmiddag dat Musharraf verzocht zou worden om het parlement om een vertrouwensstemming te vragen, of dat zij anders een afzettingsprocedure zouden beginnen. Gisteren werd nog gezegd dat de partijen Musharraf zouden vragen vrijwillig op te stappen.

President Pervez Musharraf verzekerde zich vorig najaar van een nieuwe vijfjarige termijn, nadat hij de noodtoestand had uitgeroepen. In die periode ontsloeg hij zestig hoge rechters. Onder hen was voorzitter van het Hooggerechtshof Iftikhar Mohammad Chaudhry, volgens velen omdat die grondwettige bezwaren zou kunnen aandragen tegen Musharrafs herverkiezing.

De PPP won de verkiezingen, mede door de sympathie van de kiezers na de moord op haar leider Benazir Bhutto in december. Sharif, die in 1999 door Musharraf was verdreven, werd verrassend tweede. Hij heeft sinds zijn terugkeer uit ballingschap afgelopen najaar het aftreden van de president en de heraanstelling van de rechters geëist. De PPP verwijt Musharraf nog altijd dat hij Bhutto niet voldoende bescherming had geboden tegen de vele doodsbedreigingen die zij kreeg.

De vier maanden oude coalitie tussen de voormalige vijanden PPP en PML-N heeft vanaf het begin gewankeld door onderlinge twisten over het lot van Musharraf en de rechters. Zardari wilde de rechters alleen opnieuw benoemen als onderdeel van een pakket van grondwettelijke hervormingen. Momenteel kan Musharraf bijvoorbeeld nog het parlement ontbinden. Na de verkiezingen heeft Musharraf gezegd dat hij liever vrijwillig aftreedt dan een afzettingsprocedure af te wachten. Hij heeft ook steeds gezegd dat hij zijn termijn wil uitdienen.

Het Pakistaanse dagblad Dawn meldt vandaag dat Musharraf de partijen een spaak in het wiel heeft gestoken door acht rechters van het gerechtshof in de provincie Sindh weer aan te stellen.

Gisteren werd bekend dat de president de opening van de Olympische Spelen in Peking had afgezegd, maar later op de dag besloot hij alsnog te gaan. Vandaag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken weer dat Musharraf in Pakistan zou blijven, en dat premier Gilani naar Peking zou afreizen. (AP, Reuters, AFP)