Nieuwe biedingsronde tankers

Het Pentagon heeft gisteren een tweede ronde uitgeroepen voor de aanbesteding van de bouw van 179 militaire tankervliegtuigen. Het contract heeft een waarde van 35 miljard dollar (22,6 miljard euro).

De eerste aanbestedingsronde werd gewonnen door een samenwerkingsverband van het Amerikaanse Northrop Grumman en het Europese EADS (Airbus). Concurrent Boeing protesteerde. De Amerikaanse luchtmacht zou altijd al een voorkeur hebben gehad voor Northrop Grumman, zei Boeing.

Het Government Accountability Office, een instantie die ressorteert onder het Congres, rapporteerde in juli dat de luchtmacht grove fouten had gemaakt in het gunnen van het contract aan Northrop Grumman en EADS. De Amerikaanse minister van Defensie Gates zei toen dat de aanbesteding heropend zou worden.

In de nieuwe ronde zal beter duidelijk gemaakt worden hoe de voorstellen van de vliegtuigbouwers worden beoordeeld, zegt Shay Assad, directeur inkoop bij het Pentagon. Een van de veranderingen is dat voorstellen voor een vliegtuig dat meer brandstof kan vervoeren dan door de luchtmacht wordt vereist, een streepje voor zullen hebben.

De betrokken bedrijven hebben zich nog niet uitgelaten over de nieuwe eisen in de aanbesteding. Volgens sommige politici uit de staat Washington, waar de belangrijkste fabrieken van Boeing zijn gevestigd, bevoordelen de nieuwe eisen nog steeds het ontwerp van Northrop Grumman en EADS. Bedrijven hebben tot 1 oktober om een voorstel in te dienen. (AP)