Nepagent rooft van duo 70 kilo goud

Bij een zorgvuldig voorbereide overval is vorige week maandag voor ruim een miljoen euro aan goud buitgemaakt. De plakken goud waren bestemd voor de handel en niet gemerkt. Dat heeft de politie in Utrecht gisteren bekendgemaakt. De daders, ten minste drie, zijn spoorloos.

De overval gebeurde nadat op Schiphol zeventig plakken goud van een kilo in ontvangst waren genomen door twee beveiligers van een Belgische firma in een BMW-personenwagen. Toen het tweetal op de A2 bij Oudenrijn (Utrecht) reed, kwam een als agent verklede motorrijder naast hen rijden. Hij gebaarde de chauffeur hem te volgen. Op een stille parkeerplaats bleek een bestelwagen klaar te staan.

De twee beveiligers werden daar bedreigd met een vuurwapen en geboeid. De overvallers sloten hen op in de bestelwagen en reden weg met de personenwagen waarin de plakken goud lagen. Deze wagen werd later brandend aangetroffen in Loenersloot. De buit was verdwenen. De slachtoffers werden volgens de politie na een kwartier vrijgelaten. Een woordvoerder zegt dat „alles er op wijst dat de beveiligers zijn gevolgd vanaf Schiphol”.

Bij een roofoverval op het beveiligde platform van Schiphol werd in februari 2005 voor ruim 42 miljoen euro aan diamanten gestolen. De dieven moesten hierbij diamanten voor bijna dertig miljoen euro laten liggen. De Amsterdamse recherche beschouwde de toen 44-jarige B. als het brein achter deze overval. Hij had in de jaren tachtig met een perfect nagemaakte geldauto een bank in de hoofdstad overvallen en enkele miljoenen guldens meegenomen.