Met z’n allen in een kofferbak

Met z’n allen in een kofferbak Kabul. ‘Afghaanse kinderen zitten in de kofferbak van een taxi terwijl ze door de straten van Kabul, Afghanistan, rijden, woensdag 6 augustus 2008.’ Dat is de informatie die de fotograaf bij deze foto leverde. Terwijl er toch reden is meer over de foto te vertellen. Eerste vraag: wat zien de kinderen vanuit de kofferbak, waardoor ze van die verwrongen gezichten trekken? Een meisje, geheel in het roze (inclusief diadeem) bedekt haar ogen en dat is, aan de anderen te zien, niet om eventueel stof tegen te houden. De twee jongetjes naast de rode pet trekken nog het meest neutrale gezicht. Stellen de anderen zich aan, of zijn deze twee – we zijn in Afghanistan – wel wat gewend? Opvallend detail: vanuit de voordeur zwaait de jongste telg van het clubje vrolijk uit het raam. Achter hem zit iemand met een hoofddoek. Misschien is het ook wel gewoon een familie op reis en missen de kinderen op de achterbank hun moeder. Toch is op dit formaat goed te zien dat de kinderen – op de roze na – allemaal dezelfde kant op kijken. Er gebeurt daar iets. Maar wat? Foto AP/Ahmad Masoud Afghan children sit on the back of a taxi as they drive through the street of Kabul, Afghanistan, Wednesday, Aug. 6, 2008. (AP Photo/Ahmad Masoud) Associated Press

‘Afghaanse kinderen zitten in de kofferbak van een taxi terwijl ze door de straten van Kabul, Afghanistan, rijden, woensdag 6 augustus 2008.’

Dat is de informatie die de fotograaf bij deze foto leverde. Terwijl er toch reden is meer over de foto te vertellen. Eerste vraag: wat zien de kinderen vanuit de kofferbak, waardoor ze van die verwrongen gezichten trekken? Een meisje, geheel in het roze (inclusief diadeem) bedekt haar ogen en dat is, aan de anderen te zien, niet om eventueel stof tegen te houden.

De twee jongetjes naast de rode pet trekken nog het meest neutrale gezicht. Stellen de anderen zich aan, of zijn deze twee – we zijn in Afghanistan – wel wat gewend? Opvallend detail: vanuit de voordeur zwaait de jongste telg van het clubje vrolijk uit het raam. Achter hem zit iemand met een hoofddoek. Misschien is het ook wel gewoon een familie op reis en missen de kinderen op de achterbank hun moeder.

Toch is op dit formaat goed te zien dat de kinderen – op de roze na – allemaal dezelfde kant op kijken. Er gebeurt daar iets. Maar wat?