Loper uit Darfur draagt vlag van VS

Lopez Lomong, een Amerikaanse hardloper die oorspronkelijk uit Darfur in Soedan komt, draagt morgen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking de Amerikaanse vlag. De keus voor de 23-jarige sporter ligt gevoelig. Lomong werd in Darfur door rebellen ontvoerd, waarna hij ontsnapte naar Kenia. Een Amerikaans gezin adopteerde hem en hij nam de Amerikaanse nationaliteit aan.

China onderhoudt nauwe banden met Soedan, mede vanwege de olievoorraad in het Afrikaanse land. Mensenrechtengroeperingen hebben kritiek op China omdat het land niet genoeg zou doen om het conflict in Darfur op te lossen. Volgens de Verenigde Naties zijn in Darfur tijdens de oorlog meer dan 300.000 mensen omgekomen, twee miljoen mensen sloegen op de vlucht.

De 27-jarige basketballer Yao Ming zal tijdens de openingsceremonie de Chinese vlag dragen. De 2,26 meter lange Yao speelt in de Amerikaanse competitie NBA voor de Houston Rockets. In 2004 was Yao Ming ook de vlaggendrager bij de Olympische Spelen in Athene. Yao was eerder deze week al lid van fakkelestafette.

Yao’s collega van de Dallas Mavericks, Dirk Nowitzki, draagt de vlag van Duitsland tijdens de openingsceremonie. Nowitzki werd vorig seizoen als eerste Europeaan gekozen tot meest waardevolle speler van de NBA. De Duitser heeft zijn haardracht aangepast aan de Spelen. Nowitzki liet de vijf olympische ringen in zijn coupe opnemen.

Voor Zwitserland fungeert tennisser Roger Federer, als vlaggendrager, voor Chili de tennisser Fernando Gonzalez. Voor Frankrijk handballer Tony Estanguet en voor de Italianen de kanovaarder Antoni Rossi. Het Belgisch olympisch comité wees zeiler Sebbe Godefroid aan.

Wie voor Nederland de nationale vlag tijdens de openingsceremonie draagt is nog niet bekend.