Longo, ruim duizend overwinningen later

De Française Jeannie Longo begint in Peking aan haar zevende Olympische Spelen. Sinds 1984 in Los Angeles is ze erbij.

De Franse wielrenster Jeannie Longo vandaag in Peking tijdens een training. Zondag is de wegwedstrijd voor de vrouwen. Foto Reuters REFILE - ADDING BYLINE France's road cyclist Jeannie Longo trains ahead of the Beijing 2008 Olympic Games August 7, 2008. REUTERS/Jacky Naegelen (CHINA)
De Franse wielrenster Jeannie Longo vandaag in Peking tijdens een training. Zondag is de wegwedstrijd voor de vrouwen. Foto Reuters REFILE - ADDING BYLINE France's road cyclist Jeannie Longo trains ahead of the Beijing 2008 Olympic Games August 7, 2008. REUTERS/Jacky Naegelen (CHINA) REUTERS

Haar vroegere rivale Leontien van Moorsel (38 jaar) is aanzienlijk jonger en leeft al weer bijna vier jaar het leven van een ‘gewone’ vrouw. Het gewone leven is aan Jeannie Longo niet besteed. De Française is niet de oudste deelnemer op de Olympische Spelen in Peking, maar met haar 49 jaar – in oktober wordt ze 50 – wel veruit de oudste die er aan het wielrennen meedoet. Longo is een van de taaiste en fanatiekste sporters ooit.

En ze weet nog steeds wat winnen is. Een maand geleden behaalde ze in Hyères haar 55ste nationale titel; op de baan was ze de beste op de achtervolging. Vlak daarvoor was ze Frans kampioene bij het tijdrijden en op de weg geworden.

Het vrouwenwielrennen staat sinds 1984 op het olympische programma, en Longo was er toen, in Los Angeles, al bij, als 25-jarige sportvrouw. Ze sloeg vervolgens geen Spelen over: Seoul (1988), Barcelona (1992), Atlanta (1996), Sydney (2000) en Athene (2004). Olympisch kampioene werd ze in Atlanta, in totaal won ze vier olympische medailles. Op wereldkampioenschappen behaalde ze dertien titels, zowel op de weg, in de tijdrit, op de baan en als mountainbikester. Longo (1,64 meter, 64 kilo) won meer dan duizend wedstrijden, in het tweede deel van haar carrière bijgestaan door haar man, Patrice Ciprelli, die tevens haar trainer is.

In Peking, 29 jaar na haar eerste nationale titel, doet de ‘Kannibaal uit Grenoble’ mee aan de wegwedstrijd (komende zondag) en de tijdrit (woensdag 13 augustus).