Landelijke staking treft Zuid-Afrika

Landelijke staking treft Zuid-Afrika Johannesburg, 7 aug. Vakbonden in Zuid-Afrika hebben gisteren een landelijke stakingsdag georganiseerd uit protest tegen de sterk stijgende energie- en voedselprijzen. Naar schatting deden twee miljoen mensen mee met de staking. De bonden zijn vooral boos over de sterke stijging van de elektriciteitsprijs. Energiebedrijf Eskom heeft sinds december de prijs van elektriciteit met 27,5 procent verhoogd. Maar ook de hoge voedselprijzen en het dreigende banenverlies in de mijnbouwindustrie vormen een grote bron van ergernis. De inflatie in de grootste economie van Afrika bedroeg in juni meer dan 12 procent, terwijl de werkloosheid op 23 procent van de beroepsbevolking ligt. Foto AFP Tens of thousands of COSATU(Confederation of South African Trade Unions) members march on August 06, 2008 through the streets of Pretoria central district to protest against food, electricity and fuel hikes. Thousands protested in South Africa as workers disrupted gold mining and other major industries in a national strike over price hikes rattling the continent's economic powerhouse. A sea of protesting workers filled the streets of the capital as they made their way to President Thabo Mbeki's office, carrying signs and chanting while demanding action over the rising cost of living. Public transport shut down countrywide, trade unions said, while there were reports of roads barricaded by burning tyres in the south and low worker turnout for the key mining industry. AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA AFP