‘Komst pedofiel moet worden gemeld’

Als een veroordeelde zedendelinquent naar een nieuwe gemeente verhuist, zou de burgemeester van die gemeente daarvan op de hoogte moeten worden gesteld. De huidige wettelijke regeling moet daarvoor worden aangepast. Dat zei burgemeester Henk van Beers van Roermond gisteren na een bijeenkomst met bewoners van de Planetenbuurt in zijn stad.

De bewoners boden Van Beers een petitie aan waarin zij het vertrek uit hun wijk eisen van een 44-jarige man, die vorige week is aangehouden nadat tegen hem vijf aangiften waren gedaan wegens aanranding van en ontucht met minderjarige jongens. De man was in 2004 wegens pedofilie in zijn Gelderse woonplaats tot 20 maanden veroordeeld, en verhuisde in 2005 naar Roermond.

Burgemeester Van Beers, die de bewoners van de Planetenbuurt gisteren meldde niet bevoegd te zijn de verdachte uit de wijk te laten vertrekken, betreurt het dat hij niet wist dat de man in het verleden was veroordeeld. „Was hij wel geïnformeerd over zijn komst, dan had dat heel veel commotie in de Planetenbuurt kunnen voorkomen”, zegt zijn woordvoerder. Volgens Van Beers is het wenselijk dat een burgemeester altijd op de hoogte wordt gesteld als iemand met een verleden als zedendelinquent zich in zijn gemeente vestigt. Het zou goed zijn dat de burgemeester van de gemeente waarvan hij vandaan komt die informatie doorgeeft, vindt Van Beers.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat het OM burgemeesters op de hoogte kán stellen als een veroordeelde zedendelinquent zich na het uitzitten van zijn straf in hun gemeente vestigt. Maar het is geen verplichting: „Het gebeurt als het OM problemen verwacht op het gebied van de openbare orde. Daarna mag de burgemeester bepalen wat hij doet. De hoogte van de straf die iemand kreeg opgelegd heeft geen invloed op onze beslissing.” De woordvoerder zegt dat het OM geen zicht meer heeft op ex-veroordeelden als die naar een andere gemeente verhuizen: „Wij krijgen geen verhuisbericht.”

Kamerlid Fred Teeven heeft ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) om opheldering gevraagd. Volgens hem heeft een ruime Kamermeerderheid begin 2007 van het kabinet geëist dat burgemeesters door het OM geïnformeerd zouden worden als er zich op hun grondgebied een zedendelinquent vestigt. De ministers hadden toen toegezegd hiervoor te zorgen. Teeven vraagt zich af waarom dat in dit geval niet gebeurd lijkt te zijn.