Klacht veetransport

Vrachtwagens met varkens gaan nog steeds overbeladen de weg op, zegt Varkens in Nood, dat vandaag videobeelden publiceert van een transport dat op 31 juli uit Brabant vertrok richting Polen. De dieren staan soms op elkaar, terwijl ze volgens de wet in „natuurlijke houding” moeten kunnen liggen en staan. De afgelopen jaren zou de controle op deze transporten zijn verscherpt. „Ik denk dat er weinig aan de hand is”, zegt Toon Wassenberg, directeur van de veeverzamelplaats waar de wagen is vertrokken, „anders had ik wel iets gehoord.” De wagen is in Duitsland van de weg gehaald, maar een proces-verbaal is niet opgemaakt. „De wagen moest verder, anders was het alleen maar erger geworden voor de dieren”, zegt Hans Baaij van Varkens in Nood. Het was 34 graden, terwijl de dieren bij een temperatuur van maximaal 30 graden mogen worden vervoerd.

videobeelden van het transport op: nrc.nl/economie