Internet Weblog van de dag

Lees meer over het leven in Jakarta in nrc.nl/jakarta TDK Corp. DVD-Rs are arranged for a photograph in Tokyo, Japan, on Thursday, March 27, 2008. TDK Corp., the world's largest maker of magnetic heads that read data on hard disk drives, fell the most in three weeks in Tokyo trading after the Nikkei newspaper said the company may miss its forecast because of a stronger yen. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Nachtmerrie van de filmindustrie. Elske Schouten schrijft vanuit Jakarta over spotgoedkope illegale films op dvd:

‘Kort geleden gingen we naar winkelcentrum Ratu Plaza. Geen superdeluxe glimmende mall dit keer, maar een beetje shabby en verlaten. Toch maar even naar de derde verdieping. Daar bevond zich inderdaad, zoals ons was verteld, de droom van elke filmliefhebber. En de nachtmerrie van de filmindustrie. Bakken vol dvd’s met de nieuwste films en tv-series, cd’s en computerspellen. En goedkoop: 7.000 roepia per dvd. En voor 70.000 roepia (4,90 euro) een pakket met zeven recente speelfilms plus het volledige eerste seizoen van The Sopranos.

In een oud persbericht las ik dat de Motion Pictures Association (MPA) schat dat haar leden per jaar 86 miljoen dollar aan omzet in Indonesië mislopen. Een legale dvd kost hier zo’n 100.000 roepia, dus de MPA dacht blijkbaar zonder piraterij in een jaar bijna negen miljoen dvd’s meer te kunnen slijten. Ondanks dat maar weinig Indonesiërs 100.000 roepia voor een dvd kunnen betalen, moet dat in een land van 240 miljoen mensen inderdaad wel kunnen. Aan de andere kant: door de kopieën raken veel Indonesiërs bekend met Amerikaanse films, die ze legaal in de bioscoop kunnen zien. En misschien wordt er zo een markt gecreëerd voor als meer Indonesiërs legale dvd’s kunnen betalen. Of probeer ik nu iets goed te praten?’

Lees meer over het leven in Jakarta in nrc.nl/jakarta