Inflatie op hoogste peil in zes jaar

De inflatie in Nederland is in juli gestegen tot het hoogste niveau in zes jaar. Vooral als gevolg van de hogere prijzen van gas en elektriciteit steeg de inflatie met 0,6 procentpunt tot 3,2 procent.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De cijfers zullen, samen met de nieuwste economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB), een belangrijke rol spelen bij het begrotingsoverleg voor 2009. Het kabinet begint volgende week aan die besprekingen. De slechte indicatoren zetten dat overleg meer onder druk.

Ondanks de stijging behoort Nederland in Europa nog wel tot de landen met de laagste inflatie. De inflatie in de eurolanden heeft in juli een nieuw record van 4,1 procent op jaarbasis bereikt als gevolg van de hoge energie- en voedselprijzen.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank waarschuwde onlangs nog in een gesprek met de Tweede Kamer voor de gevaren van een stijgende inflatie, die tot een spiraal van stijgende lonen en prijzen kan leiden. Experts bij de Rabobank houden er rekening mee dat de inflatie in Nederland over een half jaar verder zal stijgen, als de gas- en elektriciteitsbedrijven de hogere olieprijzen opnieuw in hun tarieven verwerken. „De vraag is of het kabinet compenserende maatregelen gaat nemen om de prijsstijgingen op te vangen”, zegt Allard Bruinshoofd, macro-econoom bij de Rabobank.

De verhoging van de btw van 19 naar 20 procent die het kabinet wil doorvoeren, levert volgens hem opnieuw een half procent hogere inflatie op.

Samen met het dalende consumentenvertrouwen kan de economie daardoor verder stagneren. De vakcentrale FNV pleit opnieuw voor het schrappen van de btw-verhoging om de koopkracht te behouden. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat. „De inflatie mag zich niet vertalen in hogere loonstijgingen”, aldus een zegsman.

Inflatie: pagina 13