Impasse rond kieswet Irak duurt voort

Het Iraakse parlement is gisteren voor een maand met reces gegaan zonder dat het overeenstemming had bereikt over een wet die de weg moet vrijmaken voor de provinciale verkiezingen. Deze verkiezingen gelden als een belangrijke stap op weg naar volledig Iraaks zelfbestuur.

De omstreden kieswet moet verkiezingen mogelijk maken in alle achttien provincies in Irak. Deze verkiezingen gelden als graadmeter voor de landelijke verkiezingen en als test voor de bereidwilligheid van de verschillende politieke en religieuze groeperingen in Irak om samen te werken. De Verenigde Staten en de Verenigde Naties zetten zich om deze redenen in voor een oplossing voor de kwestie. De provinciale, en daarmee de landelijke verkiezingen, lopen nu naar alle verwachting vertraging op.

Het wetsvoorstel stuit op grote bezwaren van de Iraakse Koerden omdat het voorziet in een etnische herverdeling van de zetels in de provincieraad die gaat over de noordelijke oliestad Kirkuk. De Koerden hebben de macht in de raad sinds zij de vorige provinciale verkiezingen in 2005 wonnen na een boycot van de sunnitische moslims. De kieswet zou Koerdische zetels herverdelen onder de sunnieten en andere groepen.

Veel Koerden willen Kirkuk, dat zij beschouwen als historische hoofdstad, inlijven bij de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. Arabieren en Turkmenen willen dat Kirkuk onder gezag van de regering in Bagdad blijft.

De Koerden blokkeerden het wetsvoorstel vorige maand in het parlement en president Talabani, een Koerd, weigerde zijn handtekening te zetten nadat de overige parlementsleden de wet alsnog hadden aangenomen.

De VN hebben een compromisvoorstel opgesteld voor de betrokken partijen. De VN willen de parlementaire stemming over de kwestie-Kirkuk uitstellen zodat in de tussentijd de verkiezingen in de andere zeventien provincies kunnen doorgaan. De VN namen ook een verwijzing op naar een referendum over de status van Kirkuk, een grote wens van de Koerden. De sunnieten en Turkmenen gingen echter niet akkoord. (Reuters)