Hoge schuldenlast drukt HEMA in de verliezen

Warenhuisketen HEMA heeft over 2007 een verlies geleden van 18,8 miljoen euro. Het bedrijf zucht onder hoge rentelasten als gevolg van de overname door de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

Dat blijkt uit het eerste jaarverslag sinds de overname dat bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd.

Zomer vorig jaar kocht de Britse private-equityfirma Lion Capital HEMA voor een bedrag van naar verluidt 1,1 miljard euro van detailhandelsconcern Maxeda, waartoe onder meer de warenhuisketens De Bijenkorf en V&D behoren. Het bedrijf is voor meer dan 90 procent gefinancierd met geleend geld, een constructie die veel voorkomt bij bedrijven die in handen zijn van private equity.

HEMA leende voor de overname 762,3 miljoen euro bij de banken ABN Amro en Citigroup en via achtergestelde leningen nog eens 291,7 miljoen euro bij eigenaar Lion Capital. Van de rentelasten van 63,3 miljoen euro werd 35,2 miljoen vorig jaar betaald aan de banken, de overige 25,4 miljoen euro wordt bij de schuld aan de banken en aan de eigen aandeelhouders opgeteld en pas betaald bij de aflossing van de schulden.

Ondanks de omvangrijke schulden omschrijft HEMA de financiële positie in het jaarverslag als ‘gezond’ en heeft het bedrijf nog altijd uitbreidingsplannen. Het verwacht een (internationale) groei volledig te kunnen financieren uit de inkomsten van de ruim 400 winkels die het bedrijf nu in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland heeft. Elk jaar wil de keten vijftig nieuwe winkels openen, mogelijk ook in het buitenland.

Het concern voelt nog niet de tegenwind van een ingezakt consumentenvertrouwen. De omzet steeg in de zeven maanden sinds de overname (juli 2007 tot februari 2008) tot bijna 605 miljoen euro. Over 2007 kwam de omzet uit op ruim 1 miljard euro, een stijging van 5,4 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.