Grote verschillen leges

De kosten van een bouwvergunning zijn het hoogst in gemeenten langs de Hollandse kust en in de Biblebelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemeente Voorschoten berekent de hoogste leges voor een bouwvergunning: bijna 700 euro voor een verbouwing ter waarde van 10.000 euro, ruim 2.800 euro voor een klus van 45.500 euro en ruim 5.500 euro voor een bouwproject van 130.000 euro. Buurgemeente Leiden is voor kleine vergunningen veel goedkoper: 33 euro voor bijvoorbeeld een dakkapel van 10.000 euro.

De VEH heeft de kosten voor het zesde jaar achtereen onderzocht en constateert grote veranderingen. De grootste stijgers zijn Hellendoorn (+84 procent), Bunnik (+67 procent) en Drimmelen (+57 procent) voor een kleine bouwvergunning. In Slochteren (-50 procent), Bronckhorst (-40 procent) en Rotterdam (-39 procent) zijn de kosten juist sterk gedaald. Landelijk gezien zijn de leges van een nieuwe woning (à 130.000 euro) met 1,9 procent gestegen.

De VEH zag ook dat in negen gemeenten woningcorporaties geen kosten krijgen doorberekend voor bouwvergunningen, terwijl de mogelijkheid van legesvrijstelling voor corporaties al in 2005 uit de wet is geschrapt.