Grootste fraude creditcards ooit

Een groep van elf computercriminelen uit vijf landen heeft de gegevens van 40 miljoen Amerikaanse creditcards gestolen. Het gaat volgens de Amerikaanse justitie om de grootste diefstal ooit van creditcardgegevens in de VS. Volgens het Openbaar Ministerie loopt de schade in de tientallen miljoenen dollars. De groep verdachten bestaat uit elf man, onder wie drie Amerikanen en drie Oekraïners. Acht van hen zijn nog op vrije voeten. De mannen zouden de creditcardgegevens hebben buitgemaakt bij diverse winkelketens. Hackers zochten vanuit een geparkeerde auto bij een winkelcentrum met een laptop naar zwakke plekken in de netwerken. Een ex-informant van de Amerikaanse geheime dienst die ook in het complot zat, installeerde vervolgens programma’s die klantgegevens opspoorden en verstuurden aan de andere verdachten. Zij bewaarden die op servers in Oost-Europa. De creditcardnummers werden voor duizenden dollars doorverkocht. (NRC)