Gierzwaluwen naar kantoor

Vogelkantoor langs de Zuidas
Vogelkantoor langs de Zuidas NRC Handelsblad

Aan de Amsterdamse Zuidas verrijst in de loop van volgend jaar een ‘vogelkantoor’ voor gierzwaluwen. In het betonnen gebouw kunnen maximaal tweeduizend van deze beschermde vogels nestelen tussen de kantoorgebouwen aan de Amsterdamse ringweg A10.

Dit heeft Lotje Pasteuning van het Virtueel Museum Zuidas bevestigd. „We streven ernaar het Vogelkantoor in mei te realiseren”, zegt Pasteuning.

Het Vogelkantoor is ontworpen door de kunstenaar Patty Groot Bluemink (1976). Zij werd met zes andere kunstenaars door het Virtueel Museum en het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveldacademie uitgenodigd om voorstellen voor kunstwerken in de Zuidas te ontwikkelen. Volgens Groot Bluemink lijkt het Vogelkantoor op de kantoortorens van de Zuidas: „Zo is het ook bedacht en vormgegeven.”

Groot Bluemink zag, afgezien van „de eb- en vloedbewegingen van het werkverkeer”, weinig levendigheid rond de Zuidas: „Ik mis het beweeglijke en onvoorspelbare van de natuur. Bijvoorbeeld de subtiele aanwezigheid van geluiden en bewegingen van vogels, die de seizoenen markeren en een tot in de puntjes ontworpen omgeving een bepaalde losheid kunnen geven..”

Het rechthoekige gebouw van beton wordt 13 meter hoog en krijgt een grondvlak van zes bij zes meter. In de holle binnenruimte komen tweeduizend nestkasten te hangen, bereikbaar door even zoveel aanvlieggaten. Op verzoek van Gierzwaluwbescherming Nederland worden de gaten onderling verschillend, zodat de zwaluwen ze uit elkaar kunnen houden.

De stichting is verheugd over de komst van de vogeltoren. „De gierzwaluw heeft het moeilijk in Nederland. De zwaluw keert altijd terug naar zijn oude nest, maar door de bouwdrift in Nederland verdwijnen die steeds vaker. Het is heel tragisch om te zien hoe die zwaluwen blijven aanvliegen op een gebouw dat al bijna afgebroken is”, vertelt Marleen Andriessen van Gierzwaluwbescherming Nederland.

In principe is het kunstproject bedoeld voor vijf jaar.

    • Karel Berkhout