`Geheime Britse deal met Iraakse militie`

Londen. Britse troepen hielden zich dit voorjaar bij zware gevechten in de Zuid-Iraakse stad Basra bijna een week afzijdig wegens een geheim akkoord met de militie van de radicale shi`itische geestelijke Muqtada Sadr. Deze beschuldiging hebben Amerikaanse en Iraakse officieren geuit in het dagblad The Times. De Britten bleven in maart op hun basis op het vliegveld buiten Basra, terwijl Amerikaanse en Iraakse militairen gevechten voerden met milities. Deze laatste zetten sinds de komst van de Britten in Basra in 2003 steeds meer macht. Pas toen de ergste gevechten voorbij waren, verleenden de Britten assistentie. Volgens The Times zou het Britse leger overeengekomen zijn met de militie van Sadr geen patrouilles in Basra te houden in ruil voor een ongestoorde aftocht van de Britten. Ook lieten de Britten enkele gevangen militieleden vrij. Minister van Defensie Des Browne ontkende gisteren echter dat er sprake was van een geheime overeenkomst.