Frankrijk verwerpt kritiek van Rwanda

Frankrijk heeft afkeurend gereageerd op Rwandese beschuldigingen dat Franse toppolitici en -militairen actief betrokken waren bij de genocide in 1994 in Rwanda. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de Rwandese beweringen gisteren „onacceptabel”.

Een Rwandese onderzoekscommissie presenteerde dinsdag een rapport waarin staat dat Parijs op de hoogte was van de voorbereidingen op de genocide en wapens en training gaf aan Hutu-milities. Het rapport beschuldigt in totaal 33 Franse kopstukken, onder wie toenmalig president Mitterrand en voormalig premier De Villepin. Bovendien zouden Franse militairen Rwandezen hebben vermoord. Rwanda heeft gezegd dat het onderzoek kan dienen als basis voor juridische vervolging.

Frankrijk heeft altijd ontkend dat het schuldig is aan de dood van naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Een parlementaire commissie constateerde in 1998 dat Frankrijk destijds weliswaar politieke fouten heeft gemaakt maar niet rechtstreekse betrokken was bij de genocide. Minister van Buitenlandse Zaken Kouchner herhaalde dit bij een bezoek aan Rwanda eerder dit jaar.

Rwanda verbrak in 2006 de banden met Parijs in reactie op het besluit van een Franse rechter om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen negen medewerkers van de huidige Rwandese president Kagame. Kagame, in 1994 Tutsi-rebellenleider, zou bevel hebben gegeven tot het neerschieten van de toenmalige Hutu-president. Hij heeft dit altijd ontkend. (BBC)