Er is geen bal op de tv, en ook niet in de gidsen

Door de maandenlange zomerstop is het voor de diehard tv-kijker een moeilijke tijd. Op de nieuws- en actualiteitenprogramma’s na zijn er vooral herhalingen – of herhalingen van herhalingen. En dus is het ook een lastige periode voor de vele televisiegidsen die in de schappen liggen. Hoe houd je je blad spannend als je belangrijkste inhoud – wat komt er op de buis? – juist niet spannend is. Een kijkje in de tv-gidsen dus. Of beter: een kijkje in wat ze aan extra’s bieden.

Met een oplage van net geen 1 miljoen exemplaren is Veronica Magazine (1,25 euro) de grootste tv-gids van Nederland. De programmagegevens zijn al jaren te vinden op internet en in gratis kranten, dus daarom voegt het blad „serieus, onafhankelijk entertainmentnieuws, consumenteninformatie en filmtips toe”, zei hoofdredacteur Peter Contant gisteren in nrc.next. Zoals deze week een interview met de ‘hockeybabes Ellen Hoog, Naomi van As en Sophie Polkamp’.

En wat hebben die te vertellen? Dat ze de Hollandse kaas zo gaan missen. En hun vriendjes. En hun kleding, want in Peking mogen ze alleen het olympische tenue dragen. En we leren iets over hun gedrag in het veld. „Ik knijp soms”, zegt Ellen, „als zo’n meisje onwijs irritant is, zo’n plakverdediger die de hele tijd bij je blijft”. Naomi: „En ik zeg wel eens fuck off.” Verder in het blad de acht favoriete bezigheden van Chinezen, Aziatische recepten, coach Foppe de Haan, en nog veel meer Spelen. En Koos Postema, maar die zit dan weer in de rubriek ‘Herinnert u zich deze nog’. Het stelt allemaal weinig voor. Veel korte verhaaltjes, weinig diepgang.

Veelverkopende tv-gidsen zijn ook Troskompas (oplage: 455.000, 0,88 cent) en de – ja, hij bestaat nog – Mikrogids (450.000, 0,79 cent). Dit zijn meer de tv-gidsen-oude-stijl, zoals we zo nog kennen van vroeger, uit de leesmap. Vooral programmagegevens, een enkel interviewtje gelieerd aan een programma van de komende week. Zoals bij de TROS een overzicht van oude Nederlandse zangsterren (Nico Haak en de Paniekzaaiers, Hazes), want zaterdag is Avro’s Toppop Golden Years op tv. In de Mikrogids zowaar een special over de Spelen, al bestaat die dan maar uit een paar klein formaat pagina’s.

Het Vara Magazine (375.000, 0,99 cent) zit ook vol met – uiteraard – de Spelen. Een quiz, waarom Erica Terpstra een zegen is voor de sport (volgens Mart Smeets) en een mooi vormgegeven overzicht van welke blessures je bij welke sporten kan oplopen. De NCRV-gids (1,05 euro), de VPRO-gids (1,10 euro) en de TV krant (0,69 cent) hebben alle drie een oplage van tussen de 210.000 en 250.000 stuks. Alleen de VPRO steekt inhoudelijk boven de andere tv-gidsen uit met langere en interessantere verhalen. Zo vertelt oud-correspondent in Rusland Peter d’Hamecourt over de gijzeling in een Moskous theater in 2002: „De staat is de overheersende factor in dit land. Het individu doet er niet toe. Dat is al eeuwen. Maar dat kwam in die gijzeling allemaal samen.” Schrijfster Lisette Lewin vertelt over haar nieuwe roman, waarmee ze sinds 1996 bezig is. „Ik ben weliswaar nog niet dood, maar ik ga wel proberen mijn volgende boek sneller af te maken.”

    • Oscar Vermeer