Elkaar grenzeloos vertrouwen

In de komende weken op de Achterpagina een kijkje in het Nederlandse circusleven. In dit eerste deel parterre acrobatiek.

The Harris Sisters tijdens hun parterre act. Oude publiciteitsfoto 31/7/2008 Foto Freddy Rikken The Harris Sisters. Onbekend

The Harris Sisters waren oorspronkelijk een drietal. Maar al na één seizoen vertrok nummer drie. Om, naar horen zeggen, haar leven te gaan slijten als gemeenteambtenaar. Niet onoverkomelijk, Peke en Mo besloten om verder te gaan, ze kenden elkaar al jaren en bouwden in de winter van 1983 hun parterre acrobatiek act om naar een voor twee.

Peke Hidma deed al aan klassiek ballet, mime en straattheater, Mo Brak turnde, deed haar best in een cabaretgroepje en zong ooit in een vrouwenrockband met de mannen het angstzweet bezorgende naam Vendetta. Samen bezochten ze de acrobatieklessen van de Osmani’s, alias de Amsterdamse zusjes Schoen, verkasten naar Arnhem om in de roemruchte Spijkerbuurt bij de Nationale Circusschool van Joe Andy, alias Jopie Klomp, drie jaar lang acrobatiek- en clownlessen te nemen. Ze kregen hun eerste van vele contracten bij een reizend circus.

Parterre acrobatiek speelt, en zoals de naam doet vermoeden, zich af op de begane grond. The Harris Sisters deden hun act op één meter tien hoog, op een zelf ontworpen tafel in de vorm van een zand-loper. Die niet stabiel genoeg bleek – waarover Mo zich nóg kan opwinden – en versterkt moest worden met in haar ogen ontsierende poten. Was er een circusorkest aanwezig, dan speelde het Gersh-wins klassieker The Man I Love als begeleidingsnummer. De kwaliteit daarvan was in sommige gevallen hartverscheurend, een geluidsbandje gaf minder ergernis.

Begonnen werd er met een dans in de piste rondom de tafel, gehuld in wijdvallende capes in wit en zilver. Daarna werd gezamenlijk de trap richting het tafelblad bestegen. Waarbij Mo had plaatsgenomen op het hoofd van Peke. Niet zittend, maar met haar hoofd òp dat van Peke. Boven aangekomen deden ze in het ritme van de muziek een serie vloeiend in elkaar overgaande lichaamshoudingen die waren geleend uit disciplines als turnen, (acro) yoga en gymnastiek. Ze voelden of het geëerde publiek hun act waardeerde, vooral kinderen waren en zijn genadeloos in hun beoordeling. De stemming in de tenten was belangrijk voor het slagen van hun nummer: hing er een niet al te gespannen sfeer, was het kleine of grote publiek niet al te onrustig, waren ze zelf geconcentreerd genoeg? Hun act viel of stond bijna letterlijk bij het grenzeloos vertrouwen en perfect aanvoelen van elkaar. Geen emoties liefst, werk en privé dienden tijdens de voorstelling gescheiden te worden.

Sporadisch ging het wel eens fout, een volgspot verblindde Mo waardoor ze viel en drie dagen plat moest liggen. Een gebroken middenvoetsbeentje door een hard voorwerp onder het pistezeil bleek ook al geen reden om eens een keertje niet op te treden. Het nummer duurde zeven à acht minuten en werd afgesloten door in handstad op de schouders van Peke van het trapje af te dalen. Applaus, hopelijk veel applaus. Daarna wensten Peke en Mo met rust gelaten te worden. Om bij te komen en na te denken: ging alles wel goed, kunnen we tevreden zijn of moeten we hier of daar nog wat bijschaven? Optreden werd een regelrechte verslaving.

Ze stopten in 1993. Ze vinden dat ze destijds geen topact hadden, daarvoor moest en moet men bij de nu nog steeds optredende Alexis familie zijn. Versleten voelden ze zich, vooral het onderwerk werd bovenmenselijk zwaar, het reizen te vermoeiend. Ooit bezaten ze bundels stalen spieren, de bandjes die ze tijdens hun act om hun bovenarmen droegen, zijn nu maten te groot. Nog éénmaal hun num-mer voordoen is onmogelijk geworden.

Daarbij, artistiek kwamen ze niet meer uit de verf, onrustig werden ze er van, ze wilden iets anders, ze wilden méér. Zetten in Leeuwarden circusschool De Hoogte op, zo geheten omdat er weinig ruimtes hoog genoeg bleken om een trapezeact te oefenen. Geven acrobatiek- en circuslessen aan kinderen en volwassenen, adviseren circussen en begeleiden schoolprojecten. En zijn onverminderd verbaasd en verrukt bij het ontdekken van een geraffineerde circusact.

Meer informatie op:www.circusschool.nl

    • Freddy Rikken