Een nieuw gezicht voor moderne Alice

Alice heeft een gezicht gekregen: de Australische Mia Wasikowska gaat haar spelen.

Johnny Depp had ook wel zin in de rol. Alice is regisseur Tim Burtons droomproject.

„Alice in Wonderland is een soort drug voor kinderen”, aldus regisseur Tim Burton. Dat maakt de regisseur van bizarre fantasyfilms als Edward Scissorhands en vrolijke films met een duister randje als Charlie and the Chocolate Factory waarschijnlijk tot een filmdealer in een smakelijk Willie Wonka-pak.

Toen deze week bekend werd dat de 17-jarige Australische actrice Mia Wasikowska de rol van Alice gaat spelen, is de verwerkelijking van Burtons droomproject weer een stapje dichterbij gekomen. De regisseur wilde naar eigen zeggen het boek uit 1865 van de Britse schrijver/fotograaf Lewis Caroll (1832-1898) over de wonderlijke avonturen van het meisje Alice al verfilmen voordat hij zelfs nog maar filmmaker was geworden. Maar hij wist ook dat dit niet voor een bescheiden budget zou kunnen.

Die zorg is de wereld uit, nu de filmmaker bij Disney een contract heeft getekend voor twee films. Na Alice staat een remake van zijn korte film Frankenweenie uit 1984 op de rol. Beide films worden opgenomen in 3D en maken gebruik van echte acteurs in combinatie met performance of motion capture. Bij die laatste techniek krijgen acteurs een pak aan met sensoren die elke beweging van hun lichaam in de computer vastlegt. Het is de bedoeling dat Alice geheel op driedimensionaal IMAX-formaat zal worden vertoond. Het verhaal over de wonderlijke avonturen van Alice nadat ze op een lome namiddag achter een wit konijn is aangerend, moet een van de grootste filmspektakels van deze tijd worden.

Beide films markeren ook de rentree van Burton bij Disney. Daar werkte hij begin jaren tachtig aan het begin van zijn carrière als tekenaar. Met de terugkeer van zijn toenmalige collega John Lasseter en de mannen van Pixar naar Disney lijkt het erop dat de animatiegigant van weleer zijn rol als innovator nieuw leven wil inblazen.

Ook Alice in Wonderland zelf keert hiermee terug bij de studio waar het allemaal begon. Kort na de oprichting van Disney Pictures in 1923 produceerde Disney namelijk al een serie van 56 korte filmpjes over het meisje Alice dat een animatiestudio (‘Wonderland’) bezoekt. De filmpjes waren, net als Burton nu van plan is, een combinatie van echte acteurs en animatie. De hoofdrol van Alice’s Wonderland of Alice in Cartoonland werd gespeeld door de vierjarige Virginia Davis. Het merendeel van deze filmpjes werd verloren gewaand tot het Nederlandse Filmmuseum een gedeelte ervan een aantal jaar geleden in de collectie terugvond.

Er is vaak geprobeerd Alice te verfilmen. De meest geslaagde, en ook meest gruwelijke versie is waarschijnlijk die van de Tsjechische surrealist Jan Svankmajer uit 1988, waarin Alice beurtelings door een meisje en een pop wordt vertolkt. De vreemde creaturen die zij ontmoet knutselde Svankmajer (die door Burton als een van zijn grote voorbeelden wordt beschouwd) uit afval en dierenskeletten. Ook de sciencefictionfilmtrilogie The Matrix kent veel verwijzingen naar het Alice-verhaal.

De bekendste Alice dateert uit 1951. Onder supervisie van Walt Disney zelf werden toen de boeken Alice’s Adventures in Wonderland en Through the Looking Glass tot één verhaal samen gesmeed. Ondanks de matige ontvangst indertijd, behoort de film volgens kenners tot Disney’s beste werk. Kathryn Beaumont nam destijds de stem van Alice voor haar rekening en Ed Wynn die van de Mad Hatter, in de rol van de verteller van de film.

Voor die laatste rol wordt in de Burton-versie de naam van Johnny Depp genoemd. Depp heeft al eens gezegd dat hij ook wel interesse heeft in de rol van Alice. Burton en Depp maakten al zes films samen en de acteur kan als zijn filmische alter ego worden beschouwd.

Hun samenwerking en het feit dat Tim Burton nu de nieuwste technieken tot zijn beschikking heeft om zijn fantasiewereld en die van Lewis Caroll tot leven te wekken, maken dat Alice in Wonderland nu al de film van 2010 is waarnaar het meest wordt uitgezien.

Bekijk een fragment uit de film van Jan Svankmajer op: nrcnext.nl/links. Meer info over Alice: alice-in-wonderland.net

    • Dana Linssen