Dagblad De Pers stunt met Chinees staatsnieuws

Bijzonder nieuws in de China-editie van dagblad De Pers: Poetin feliciteert China met de Spelen! Slachtoffers van de aardbeving krijgen een reisje aangeboden! En immigranten mogen zich verkiesbaar stellen! De berichten op de buitenlandpagina’s van de gratis krant blijken afkomstig van het Chinese staatspersbureau Xinhua, dat bekend staat als censurerende nieuwsbron. Persbureau ANP signaleert zelfs dat „door de censuur” een bericht over demonstrerende mensenrechtenactivisten bij het olympisch stadion in Peking buiten de krant is gehouden. Later is het bericht door het ANP weer ingetrokken. „Dat nieuws staat nota bene op de voorpagina”, zegt John Hoogerwaard, redactiechef bij De Pers. Wel zijn bewust berichten van het Chinese persbureau geplaatst, als stunt: „We wilden een idee geven hoe je wereldbeeld eruit ziet als je, zoals in China, afhankelijk bent van dit soort berichtgeving.” Hoogerwaard denkt dat de actie duidelijk was voor lezers. „Boven de berichten staat dat ze afkomstig zijn van het staatspersbureau.”

Eigen producties als straatinterviews over de stelling ‘Hoe ziet ons land eruit als we straks een provincie van het Chinese wereldrijk zijn?’ en een opiniestuk ‘Waarom mensenrechten en milieu er even niet toe doen’ bieden de lezer eveneens een optimistische kijk op „grootmacht China”. Of past dat bij de „krant met de opgewekte toon”, zoals hoofdredacteur Ben Rogmans De Pers eens typeerde? Redactiechef Hoogerwaard meent dat er genoeg tegenwicht in de editie te vinden is, „bovendien: moet je dan echt precies afwegen of alles even politiek correct is?”

Download de Chinaspecial via depers.nl/pdf