Chauffeur van Osama Bin Laden veroordeeld

De Jemeniet Salim Ahmed Hamdan, de voormalige chauffeur van Osama bin Laden, is gisteren tijdens een rechtszaak op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay schuldig bevonden aan steun aan terrorisme. De jury oordeelde dat Hamdan niet schuldig is aan de tweede, zwaardere aanklacht: samenzwering met Al-Qaeda bij terroristische aanslagen.

Het proces is de eerste rechtszaak op Guantánamo Bay, waar de Verenigde Staten sinds januari 2002 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders vasthouden. De jury, bestaande uit zes Amerikaanse militairen, had acht uur nodig om tot de uitspraak te komen. Hamdan huilde toen het vonnis werd voorgelezen. De strafmaat wordt later bepaald. Hoewel hij deels is vrijgesproken, kan Hamdan nog altijd levenslang krijgen.

De advocaten van Hamdan hadden deze uitkomst verwacht, zo zeiden ze gisteren. Volgens luitenant Brian Mitzer, de door het Amerikaanse leger aan Hamdan toegewezen advocaat, is het systeem op Guantánamo erop gebaseerd dat de verdachten schuldig worden bevonden. „Ik weet niet of er wel een eerlijke uitspraak had kunnen komen”, zo zei hij.

Volgens hem was het bewijsmateriaal tegen Hamdan in gewone rechtszaken nooit toegelaten, omdat het onder dwang verkregen is.

Mensenrechtenorganisaties hebben eerder kritiek geuit op de zaak tegen Hamdan. Zij betwijfelen of de rechtsgang eerlijk is verlopen. Hamdan zou geen inzicht hebben gekregen in het bewijsmateriaal tegen hem en niet vertrouwelijk mogen communiceren met zijn advocaat. Ook hebben zij twijfels geuit over het functioneren van de rechtsprekende commissies: daarin zouden alleen functionarissen zitten van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens Amnesty International zijn er „fundamentele fouten” gemaakt tijdens het proces.

Ook Europa heeft zich beklaagd over de rechteloosheid in Guantánamo: verdachten zouden onder meer te lang vastzitten zonder te weten waarom, zonder te worden aangeklaagd en zonder te worden berecht. In een reactie zei het Witte Huis dat Hamdan een „eerlijk proces” heeft gekregen.

Naar schatting zitten nog 280 andere verdachten gevangen, van wie er 70 berecht zullen worden. Na dit proces zal de zaak tegen Khalid Sheik Mohammed beginnen, die zelf zegt dat hij het brein is achter de aanslagen van 11 september 2001. (AP, Reuters)