Chauffeur Bin Laden veroordeeld

De Jemeniet Salim Ahmed Hamdan, de voormalige chauffeur van Osama bin Laden, is gisteren tijdens een rechtszaak op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay schuldig bevonden aan steun aan terrorisme. De jury oordeelde dat Hamdan niet schuldig is aan de tweede, zwaardere aanklacht: samenzwering met Al-Qaeda bij terroristische aanslagen.

Het proces is de eerste rechtszaak op Guantánamo Bay, waar de Verenigde Staten sinds januari 2002 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders vasthouden. De jury, bestaande uit zes Amerikaanse militairen, had acht uur nodig om tot de uitspraak te komen. Hamdan huilde toen de voorzitter van de jury het vonnis voorlas. De strafmaat wordt later bepaald. Hoewel hij deels is vrijgesproken, kan Hamdan nog altijd levenslang krijgen.

De advocaten van Hamdan hadden deze uitkomst al verwacht, zo zeiden ze gisteren. Volgens luitenant Brian Mitzer, de door het Amerikaanse leger aan Hamdan toegewezen advocaat, is het systeem op Guantánamo erop gebaseerd dat de verdachten schuldig worden bevonden. „Ik weet niet of er wel een eerlijke uitspraak had kunnen komen”, zo zei hij.

Hij gaf aan dat het bewijsmateriaal tegen Hamdan in gewone rechtszaken niet was toegelaten, omdat het onder dwang verkregen was.

Het feit dat Hamdan deels is vrijgesproken, kan de Amerikaanse regering gebruiken om de militaire rechtbank op Guantánamo Bay te verdedigen. In een reactie zei het Witte Huis dat Hamdan een „eerlijk proces” heeft gekregen. „Het systeem met de militaire commissie is een eerlijk en toepasselijk juridisch proces. We zien uit naar de andere zaken.”

Naar schatting 280 andere verdachten zitten nog gevangen, van wie er 70 berecht zullen worden. Als dit proces is beëindigd zal dat tegen Khalid Sheik Mohammed beginnen, de man die zelf zegt dat hij het brein is achter de aanslagen van 11 september 2001. (AP, Reuters)