Bertelsmann trekt zich duur terug uit Sony BMG

Bertelsmann verkoopt zijn belang in platenmaatschappij Sony BMG met verlies aan partner Sony. Platenmaatschappijen zijn niet veel meer waard.

Bertelsmann is bezig met een aftocht uit Sony BMG. Precies vier jaar na de totstandkoming van de joint venture in muziek verkoopt het Duitse mediaconcern zijn belang van 50 procent aan zijn partner Sony voor slechts 900 miljoen dollar (582 miljoen euro). Dat vertegenwoordigt een verlies van 64 procent ten opzichte van de waarde van 2,5 miljard dollar die ten tijde van de fusie aan de helft van Sony BMG werd toegekend.

Uit een bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC ingediend rapport blijkt dat Bertelsmann bij de transactie in totaal 1,2 miljard dollar zal ontvangen: de 900 miljoen voor zijn aandeel in de joint venture, plus 300 miljoen dollar voor zijn deel van het kasgeld op de balans van Sony BMG.

Het Duitse mediaconcern heeft in maart gezegd dat het de mogelijkheden aan het onderzoeken was van zijn activiteiten die een trage groei vertoonden of zelfs helemaal geen winst opleverden, met name Sony BMG en Direct Group, waarvan vorige maand een deel werd verkocht. De andere belangen van Bertelsmann omvatten RTL, uitgevers Random House en Gruner + Jahr, en Arvato, een divisie voor mediadiensten.

Sony BMG is vanaf de allereerste dag een zorgenkind geweest. De hele muzieksector heeft de laatste tijd een vrije val doorgemaakt.

Bertelsmann heeft voortdurend geprobeerd zich een uitweg uit de joint venture te banen sinds het niet-beursgenoteerde Duitse mediaconcern in 2006 4,5 miljard euro op tafel legde om het belang van 25 procent van zijn enige externe aandeelhouder, Groupe Bruxelles Lambert, uit te kopen. Door die brutale stap hoefde het concern geen beursnotering aan te vragen, maar kwam de balans van Bertelsmann wel onder druk te staan.

De verkoop aan Sony verlost het concern eindelijk van zijn schulden en is onderdeel van Bertelsmanns strategie om zich te richten op zijn groeiactiviteiten, zoals RTL en Arvato. Ook de klaarblijkelijke terugtrekking van het Duitse concern uit de Amerikaanse markt wordt erdoor bevorderd.

Toch moet de lage waardering van 1,8 miljard dollar voor ’s werelds op één na grootste muziekconcern bij de concurrentie de alarmbellen doen rinkelen. Uit de boekhouding van Bertelsmann blijkt dat zijn helft van Sony BMG in 2007 op basis van de huidige wisselkoersen een winst van ongeveer 215 miljoen euro wist te verwezenlijken. Daaruit vloeit voort dat Sony grofweg 4,2 maal de winst over vorig jaar betaalt.

Dat zal de aandeelhouders van concurrent Warner Music niet verontrusten. De muziekdivisie van dat concern wordt volgens analisten momenteel op zo’n vijfmaal de winst gewaardeerd. Voor EMI geldt echter een heel ander verhaal. Guy Hands betaalde vorig jaar meer dan 6 miljard dollar voor het van de beurs halen van dat concern. Analisten schatten dat dat overeenkwam met ongeveer twintigmaal de winst van de muziekdivisie. Zelfs als Hands zijn ambitieuze bezuinigingsoperatie kan voltooien, zou dat meervoud slechts slinken naar achtmaal de winst. (Breaking views)

Vertaling Menno Grootveld

    • Una Galani