Belang Ping An in Fortis nog niet rond

De voorgenomen deelname van de Chinese verzekeringsmaatschappij Ping An in de vermogensbeheertak van Fortis is vertraagd. Chinese toezichthouders hebben nog geen groen licht gegeven.

Dat bevestigt de Chinese toezichthouder op verzekeraars, CIRC. „Gelet op de toestand in de financiële wereld, zijn wij extra voorzichtig geworden”, aldus een woordvoerder van de CIRC. Hij wilde niet specifiek op de situatie bij Fortis ingaan.

De geplaagde Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar kan de deelname van Ping An in zijn vermogensbeheertak Fortis Investments goed gebruiken. De Chinezen willen ruim 2,1 miljard euro betalen voor een 50-procentsbelang. Op dit moment werkt Fortis hard aan het aantrekken van extra geld om aan de solvabiliteitseisen te blijven voldoen.

Eind juni presenteerde het concern een noodplan om 8,3 miljard op te halen. De samenwerking met Ping An in Fortis Investments hoort daar niet bij, wel deelname van de Chinese levensverzekeraar in een extra aandelenemissie. Ping An is met 5 procent sinds vorig najaar grootaandeelhouder in Fortis.

Als de voorgenomen joint venture met Ping An niet doorgaat kan het huidige tekort aan gepland bufferkapitaal oplopen van 3 miljard tot ruim 5 miljard euro.

Bij de aankondiging van de samenwerking met Ping An in april zei Fortis te verwachten dat de benodigde goedkeuring aan het eind van het tweede kwartaal of het begin van het derde kwartaal binnen zou zijn. Nu zegt een woordvoerder dat die goedkeuring „dit jaar” wordt verwacht. Zij erkent de vertraging, maar wil niet speculeren op de oorzaak daarvan. „We maken ons geen zorgen.” Ook Ping An is vol vertrouwen dat de benodigde goedkeuring er komt. Een woordvoerder in Shenzhen zegt dat het „in orde komt”.

De Chinese autoriteiten blokkeerden eerder dit jaar twee andere buitenlandse investeringen van Chinese partijen. De China Development Bank mocht geen belang van 2 miljard dollar nemen in de door de kredietcrisis geraakte Amerikaanse bank Citigroup. En staatsfonds Citic schrapte een voorgenomen investering van 1 miljard dollar in de bijna omgevallen bank Bear Stearns.

Ping An is geen staatsbedrijf. Wel heeft de staat via de China Merchants Group een groot belang in het concern.

Meer over de problemen bij Fortis op nrc.nl/economie