Beeldchip van camera hol gemaakt

Een camera‘oog’ met holle beeldchip. Universiteit van Illinois Ilinois University

Amerikaanse technici hebben een camera gemaakt met een holle gevoelige laag, zoals het netvlies in een oog. Eenvoudige lenzen kunnen nu scherp afbeelden, als het lukt om meer pixels op de chip te zetten.

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature van vandaag beschrijven technici van de universiteit van Illinois hoe ze er in slaagden een oud probleem in de fotografie op te lossen. Fotografische film lag altijd plat in de camera, net zoals de beeldchips in digitale camera’s.

Een eenvoudige lens die naar een plat voorwerp ‘kijkt’, projecteert het beeld daarvan achter de lens niet in een plat, maar in een hol vlak. Dat volgt uit de wetten van de optica. En het is een berucht probleem in de fotografie. Door lenzen van verschillende sterkte en glassoorten te combineren, is de foto-industrie erin geslaagd om toch objectieven te bouwen die tot in de uithoeken van filmoppervlak of beeldchip een scherp beeld geven. Scherpte- en lichtafval naar de hoeken bleef altijd een groot probleem. En de samengestelde lenzen waren moeilijk te miniaturiseren.

In het digitale tijdperk is dat probleem niet opgelost. Sterker nog: het werd nijpender. Beeldchips in digitale camera’s zijn plat, omdat ze uit de chipsindustrie komen die chips nu eenmaal strikt in platte laagjes opbouwt.

De Amerikaanse ingenieurs legden zich neer bij de bestaande productiemethode. Zij produceerden een platte beeldchip (met een voorlopig bedroevende resolutie van 16 bij 16 pixels, 256 in totaal) die vervormbaar is. De platte beeldchip zetten ze over op een kunststofmatrijs. Die is bol, maar kan zover worden opgerekt dat hij vlak is als de beeldchip er op komt. Door de rek eraf te halen komt de bolle vorm terug en de beeldchip vervormt mee. Daarna brengen ze chip over in een camerabody met holle achterkant en dampen de metaaldraden op die het contact tussen chip en beeldverwerkende computer verzorgen. De eerste foto’s zijn vaag.

De onderzoekers verwachten dat de beeldkwaliteit kan worden verbeterd en dat hun vinding veel nieuwe toepassingen mogelijk maakt, zoals het bionische oog.