Awacs zorgen wellicht voor hoge bloeddruk

Rotterdam. De geluidshinder rond de vliegbasis Geilenkirchen, net over de Duitse grens bij Schinveld, zou in de Limburgse regio tot een paar kinderen extra met zwakke leesprestaties kunnen leiden, en tot ongeveer honderd honderd volwassenen méér met een hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het ministerie van VROM gisteren heeft gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op een model, en niet op metingen ter plekke. Het gaat om mensen die wonen binnen de geluidzone van 50 decibel, zoals het dorp Oirsbeek, Schinveld en andere delen van de gemeente Onderbanken alsmede Brunssum. Eerder dit jaar bleek uit een concept van het rapport al dat meer dan 41.000 mensen in Zuid-Limburg ernstige geluidshinder ervaren van de laagovervliegende Awacs-vliegtuigen van de NAVO.