Aanklacht tegen politicus Maleisië

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is vandaag aangeklaagd voor sodomie. De rechter in Kuala Lumpur liet hem op borgtocht vrij, zodat hij kan deelnemen aan de verkiezingen voor een parlementszetel eind deze maand.

Anwar wordt beschuldigd van seks met zijn 23-jarige mannelijke assistent Saiful Bukhari Azlan. In Maleisië is seks tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar, met een maximale gevangenisstraf van twintig jaar. Het is onbekend waarom Saiful, die op 28 juni een klacht tegen Anwar indiende bij de politie, niet wordt vervolgd, hoewel hij zou hebben ingestemd met het contact. Saiful staat onder politiebescherming.

„Dit is een verraderlijke en kwaadaardige beschuldiging”, zei Anwar in de rechtszaal. Hij heeft altijd schuld ontkend, en volgens zijn advocaat heeft hij een alibi. „Als het met wederzijdse goedkeuring is gebeurd, waarom ben ik dan de enige beklaagde? Dit is duidelijk een politieke vervolging”, aldus Anwar. Hij heeft geweigerd om DNA af te staan voor forensisch onderzoek. Ook presenteerde hij vorige maand een medisch rapport waaruit zou blijken dat Saiful geen anale seks heeft gehad.

De oppositieleider zegt dat de beschuldiging een poging van premier Abdullah Ahmad Badawi is om hem politiek uit te schakelen. „Dit is de smerige politiek van een man die zijn steun is verloren en zeer binnenkort ook de macht zal verliezen”, zei hij. Abdullah’s coalitie verloor bij verkiezingen in maart haar traditionele tweederde parlementaire meerderheid. Ook won de oppositie meerderheden in vijf van de dertien deelstaten.

Anwar mocht tot afgelopen april niet deelnemen aan de politiek, na een veroordeling wegens machtsmisbruik. In 1998 moest hij aftreden als vicepremier na een beschuldiging van homoseksuele handelingen met zijn chauffeur. Anwar werd veroordeeld voor sodomie en machtsmisbruik om het vergrijp te verbergen, maar kwam in 2004 vrij, toen de sodomie in hoger beroep niet bewezen werd verklaard. Zijn echtgenote geeft nu haar zetel in het parlement op en algemeen wordt verwacht dat Anwar op 26 augustus voldoende stemmen wint in zijn kiesdistrict om weer zitting te kunnen nemen in het parlement. (AP, Reuters)