2 roosteren

Sweetheart Toaster

Broodroostermuseum

www.toastermuseum.com, www.toaster.org/museum.html

Ze heten Eclipse, Prometheus of Toast-o-lator, hebben draaideurtjes of werken als een wasserette en bestaan al ruim honderd jaar: broodroosters. De Duitse verzamelaar Jens Veerbeck heeft er enkele honderden tentoongesteld, thuis in Essen en in zijn online museum. „Het is ongelofelijk dat een eenvoudige taak als het roosteren van brood op zoveel verschillende manieren kan worden uitgevoerd”, verklaart hij zijn verzamelwoede. Wie meer wil weten over geschiedenis en werking: www.toaster.org/museum.html. „Wanneer de oppervlakte van het brood circa 154 graden Celsius bereikt, treedt er een chemische reactie op die bekend staat als de Maillardreactie. Suikers en zetmeel beginnen te karamelliseren – ze worden bruin – en krijgen een intensere smaak. Dat is toast. ” (TV)