18 procent van de Nederlanders

Foto Ad Nuis Nuis, Ad

Arnold (80) komt uit Hank en rookt precies vijftig jaar sigaren. Zijn dochter koopt ze in een grote doos. Getrouwd is hij nog langer, volgend jaar vijfenvijftig jaar. Hij werkt nog iedere dag. Niet meer zo hard als vroeger, in zijn eigen tempo. Arnold is altijd een zogenaamde ‘losse boer’ geweest. Vandaag haalt hij voor een bevriende boer, die ook al in de zeventig is, het onkruid tussen de bieten uit. Bieten zijn in Nederland geen populaire groente, in de top-10 komen ze niet voor. Nederlanders zijn sowieso geen heel driftige groente-eters. Het Voedingcentrum becijferde vorig jaar dat we gemiddeld niet meer dan honderd gram groente per dag eten. Slechts 18 procent van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheid van twee ons groente per dag. Het kabinet presenteerde vorige maand de voedselnota met voorstellen voor een gezonder leven. Nederland moet zo terugkeren in de top-5 van landen met een hoge levensverwachting. Daar zijn we in de afgelopen jaren uit verdwenen.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een cijfer over ‘de Nederlander’ te belichten.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Foto over de Nederlander

Het bijschrift van de foto 18 procent van de Nederlanders (donderdag 7 augustus, pagina 24) suggereert dat de gefotografeerde bieten groente zijn. Het gaat echter om suikerbieten, bedoeld voor suikerproductie. De rode biet is wel een groente.