1 Genieten

Oz Clarke (m) en James May (l) ontdekken de nieuwe wijnwereld. Hier mag alles. Wijnmaker Gary Pisoni (r) scheurt met de twee door zijn wijnvelden. ‘Gary Madhead’ noemt James May hem.
Oz Clarke (m) en James May (l) ontdekken de nieuwe wijnwereld. Hier mag alles. Wijnmaker Gary Pisoni (r) scheurt met de twee door zijn wijnvelden. ‘Gary Madhead’ noemt James May hem.

Big Wine adventure, Californië

24,99 euro; zie de BBC-site (tinyurl.com/38gvgf) voor meer info en recepten bij de wijnen

Na een wijntocht door de oude wijnwereld – Frankrijk – gaat het duo James May en Oz Clarke deze keer naar de nieuwe wereld: Californië. De dvd is vanaf vandaag verkrijgbaar. De combinatie fervent bierdrinker en autogek plus lieve wijnliefhebber en levensgenieter bleek in de eerste BBC-serie al een succes. Dat gaat in de acht afleveringen waarin de twee door Californië toeren, nog niet vervelen. Zo reizen May en Clarke in aflevering 5 in een immense camper naar San Francisco Bay, het walhalla van de druivensoort Zinfandel. „Dat klinkt als een middel tegen diarree”, roept James May. Om na diverse proeverijen te bekennen dat hij er fan van is. De dozen die ze van de wijnmaker hebben meegekregen, als ‘huiswerk’, worden ‘s avonds in de camper soldaat gemaakt. En die smaken goed, verraadt de dubbele tong van Oz Clarke. Of James weet dat Zinfandel een rode wijn is. Het niveau daalt op dit late tijdstip. De wijn, de wijnmakers, het productieproces, alles lijkt anders in de nieuwe wereld. Maar de kwaliteit van de wijn niet, laat deze reis zien. (ML)