X-Files nu met beide benen op de grond

Film The X-Files: I Want to Believe. Regie: Chris Carter. Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly. In: 58 bioscopen.

Tien jaar na de bioscoopfilm en zes jaar na het laatste tv-seizoen zijn Mulder en Scully terug. Hoewel het vaak leuk is om oude bekenden weer te treffen, is zo’n ontmoeting zelden bevredigend. Of jij bent gegroeid en zij zijn hetzelfde gebleven, of je kent ze niet meer en begrijpt nauwelijks nog wat je eens in ze zag. Zoiets is aan de hand met de tweede X-Files film, geregisseerd door Chris Carter, de bedenker van de serie. Zijn scenario als vergezocht en ongeloofwaardig afdoen, zoals her en der al is geconstateerd, slaat de plank mis. Dat was immers al de aard van de serie, en zo verloochenen we achteraf onze fascinatie met The X-Files, dat midden jaren negentig de vinger aan de pols had van de in paranormale zaken geïnteresseerde samenleving. Eigenlijk gaat Carters scenario niet ver genoeg. Geen aliens, laat staan vreemde fenomenen. Een pedofiele priester met visioenen, dat is alles.

The X-Files 2 staat ferm met twee benen op de grond. Zo kennen we de FBI-agenten niet, hoezeer zij ook hetzelfde zijn gebleven: de in bovennatuurlijke zaken geïnteresseerde Mulder en de rationele scepticus Scully. Nog steeds vangt Carters scenario de tijdgeest, maar de thema’s zijn gewoner geworden: handel in illegale organen, maffia uit Rusland en de ethiek van het toepassen van stamcelonderzoek – ons kabinet heeft er vrijwel elke dag mee te maken. The X-Files zijn The X-Files niet meer. Dan vallen de ongerijmdheden des te meer op. Gediplomeerd arts Scully die een ingewikkelde behandeling via Google onderzoekt en eigen medische literatuur links laat liggen. Dokters die alles googelen? Dat is pas eng.

    • André Waardenburg