Winst BNP Paribas eenderde gedaald

De Franse bank BNP Paribas heeft de winst in het tweede kwartaal met 34 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het derde kwartaal op rij dat BNP Paribas de winst ziet dalen.

BNP Paribas – de grootste bank in de eurozone – maakte een winst van 1,5 miljard euro. In een verklaring zei bestuursvoorzitter Baudoin Prot dat „de financiële crisis en de gevolgen daarvan ook in het tweede kwartaal van 2008 de winstgevendheid van de bankensector blijven drukken”. Baudoin zei dat de effecten van de crisis per bank verschillen.

Ondanks een forse winstdaling van 25 procent van de zakenbankdivisie van BNP Paribas, deed BNP Paribas het niet slecht. In een verklaring zei de bank dat de zakenbankdivisie een van de twee divisies wereldwijd was die überhaupt nog winst weten te maken in de al een jaar door de kredietcrisis geteisterde markten. BNP deed het beter dan grote concurrent Société Générale, die gisteren een winstdaling van 63 procent meldde.

Ook de Duitse Commerzbank kwam vanmorgen met cijfers. De winst van de bank is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 6,4 procent gestegen tot 817 miljoen euro. In een verklaring zei de bank dat dat vooral te danken was aan een eenmalige belastingmeevaller van 386 miljoen euro.

De winst voor belasting daalde van 1,1 miljard euro vorig jaar tot 484 miljoen euro, een daling van 55 procent. Commerzbank moest in totaal 119 miljoen euro afschrijven op haar portefeuille met Amerikaanse obligatieleningen en nog eens 250 miljoen euro op een eenmalige lening.