Werkende moeders niet welkom in de pleegzorg

`Nu moeders werken is voor pleegkinderen geen tijd`, kopt een artikel over een tekort aan pleegouders (NRC Handelsblad, 30 juli).

Het is echter niet zo dat werkende moeders tijd tekortkomen: in de pleegzorg wordt zelf geoordeeld dat zij geen tijd hebben om een extra kind op te vangen. Van pleegouders wordt verwacht dat elke dag één van hen thuis is. Dat pleegkinderen een paar dagen per week (net als de eigen kinderen) naar de kinderopvang worden gebracht, is onwenselijk. De kinderen zijn daarvoor te beschadigd. Ze hebben een veilige omgeving nodig, die kennelijk vereist dat altijd één van beide pleegouders aanwezig is.

De pleegzorg maakt deze afweging en selecteert hierop de pleegouders en dat is prima. Het gaat echter te ver om het tekort aan pleegouders te wijten aan tijdsdruk bij werkende moeders.

    • Nienke van Uitert Britsum