Wat klopt hier niet?

Het energiebedrijf Nuon opende de week met een triomfantelijk bericht over de winstgroei in het tweede kwartaal. Slechts één vlekje op dit heerlijke succes: „De kosten voor de consument gaan naar verwachting nog verder omhoog.” Ergens in de Nuon-burelen wordt een persvoorlichter gedegradeerd tot callcentermedewerker.

Ditzelfde bedrijf stuurde een maand geleden nog een brief over de bittere noodzaak van tariefsverhoging, vergezeld van een guitige folder over stekkers uit de muur en kit in de kozijnen. Tja, stijgende gas- en olieprijzen op de wereldmarkt kun je als luttel energieleveranciertje niet beïnvloeden.

Wat je wel kunt doen, is andere bedrijven kopen met de gestegen inkomsten door voornoemde tariefsverhogingen. Dat heet groei. En flink speculeren op de stijgende olieprijs natuurlijk. Lukt dat, dan krijgen directeuren een bonus en werknemers een dagje Efteling. Als het mis gaat, stuur je ‘de energieafnemer’ (lees: je klanten) gewoon weer een brief: sorry mensen, tariefsverhoging.

Nu Nuon zich zo kinderachtig gedraagt, wilt u een andere energieleverancier. Maar wie? Bedrijf X, dat zich net uit een moeras van schandaal heeft gehesen? Bedrijf Y, dat op het punt staat te fuseren met het door u verguisde bedrijf? Upstart Z, die de vraag niet kan bolwerken?

Gedoe bij het overstappen is gegarandeerd; griezelverhalen over dubbele rekeningen en afgesloten gas zijn de gangmakers van iedere housewarming. Nog vers in het geheugen ligt de zinloze trektocht van de ene mobiele telefoonaanbieder naar de ander. Voor vijftig cent minder op de maandafrekening mocht u maandelijks zeven euro vruchteloos bellen met de klantenservice.

Al deze aanbieders kunnen zich egocentrisme, zelfs slechte persregie veroorloven: u hebt toch geen keus. Ja, er is leven zonder auto. Met een vaste telefoon komt een mens een heel eind. Maar er is geen trein voor overzeese bestemmingen verder dan Londen. Zonder gas en licht wonen alleen Scandinavische overlevingshippies. De rest van de westerse wereld ziet rekeningen stijgen en winsten rijzen en vraagt zich af: wat klopt hier niet?

Merel Boers

    • Merel Boers