Thuis is het veel te stil

NRC Handelsblad speurt deze zomer naar werkenden zonder vaste werkplek: de werknomaden

Jeroen Jeneson (45)Studie: Scheikunde, Universiteit Utrecht (1981-1987)Werk: Docent/onderzoeker Biomedische Technologie, de TU EindhovenWerkplek: Café de Zaak, UtrechtMerk laptop: IBMDrinkt: Koffie en glas waterBrutomaandsalaris: 3.700 euro

Waarom werkt u in het café?

„Als ik op de universiteit ben, zijn er duizend dingen te doen, zoals e-mails beantwoorden. Hier heb ik die afleiding niet. Ik werk in het café aan wetenschappelijke artikelen. Als ik eenmaal in de schrijffase zit, dan zorg ik dat ik alles wat ik nodig heb op mijn laptop heb staan en ga ik met mijn laptop naar het café. Met wat achtergrondruis kan ik me ontzettend goed concentreren. Thuis is het veel te stil. Ik ben ermee begonnen toen ik in Amerika was. Daar mocht je nergens roken dus ging ik in coffeeshops werken, om als pauze tussen het werk door een sigaret te kunnen roken. Het is heel vervelend dat dat voordeel in Nederland sinds het rookverbod verdwenen is.”

Waaraan moet een café voldoen om een goede werkplek te zijn?

„De muziek moet aan staan, maar niet hard. Er moeten veel pratende mensen zijn. Het liefst een open ruimte, met een hoog plafond. En het is belangrijk dat er stopcontacten zijn voor als je batterij leeg is. Ik heb liever geen draadloos netwerk, want dan ga ik toch weer mijn e-mail checken. Het is grappig om te zien dat iedereen dezelfde plekken opzoekt. Koffiehuisachtige cafés. Als er tien mensen met een laptop zitten geeft dat een bibliotheeksfeer. Dat is prettig. Je ziet dat anderen ook aan het werk zijn.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk