Thuis is het veel te stil

Foto Johannes van Assem foto Johannes van Assem 25-07-2008, Utrecht Jeroen Jeneson werkt op een alternatieve werkplek. Namelijk cafe 'de Zaak' in Utrecht. Assem, Johannes van

Jeroen Jeneson (45)

Studie: Scheikunde, Universiteit Utrecht (1981 - 1987)Werk: Docent/onderzoeker Biomedische Technologie, de TU Eindhoven

Werkplek: Café de Zaak, Utrecht

Merk laptop: IBMDrinkt: Koffie en glas waterBrutomaandsalaris: 3.700 euro

Waarom werkt u in het café?

„Als ik op de universiteit ben, zijn er duizend dingen te doen. Hier heb ik die afleiding niet. Ik werk in het café aan wetenschappelijke artikelen. Als ik eenmaal in de schrijffase zit, dan ga ik met mijn laptop naar het café. Met wat achtergrondruis kan ik me ontzettend goed concentreren. Thuis is het veel te stil. Ik ben ermee begonnen toen ik in Amerika was. Daar mocht je nergens roken dus ging ik in coffeeshops werken, om als pauze tussen het werk door een sigaret te kunnen roken. Het is heel vervelend dat dat voordeel in Nederland sinds het rookverbod weg is.”

Waaraan moet een café voldoen om een goede werkplek te zijn?

„De muziek moet aanstaan, maar niet hard. Er moeten veel pratende mensen zijn. Het liefst een open ruimte, met een hoog plafond. En het is belangrijk dat er stopcontacten zijn voor als je batterij leeg is. Ik heb liever geen draadloos netwerk, want dan ga ik toch weer mijn e-mail checken. Het is grappig om te zien dat iedereen dezelfde plekken opzoekt. Koffiehuisachtige cafés. Als er een stuk of tien mensen met een laptop zitten dan geeft dat een bibliotheeksfeer, dat is prettig. Je ziet dat anderen ook aan het werk zijn.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk