Telling: 100.000 gorilla’s méér

Er leven ruim honderdduizend gorilla’s meer dan gedacht. Werd er tot nu toe van uitgegaan dat er zo’n 100.000 leefden; de nieuwe tellingen brengen hun aantal op 175.000 tot 225.000. Dat melden onderzoekers van de Wildlife Conservation Society na nieuwe tellingen in de Republiek Congo. Van de meest bedreigde gorillasoorten, zoals de berggorilla, zijn echter nog altijd slechts enkele honderden exemplaren. Op een congres in Edinburgh lieten primatologen weten dat van de 634 apensoorten ter wereld nu bijna de helft als bedreigd geldt. Ook de gorilla hoort daarbij. De ruim honderdduizend extra gorilla’s behoren tot de westelijke laaglandgorilla, de meest algemene van de vier soorten gorilla’s. De meest bedreigde gorilla’s zijn de berggorilla en de Cross-Rivergorilla. (NRC)