Televisie Voorkeur

Op de turnschool van Shanghai worden talentvolle Chinese kinderen vanaf heel jonge leeftijd klaargestoomd voor een leven als succesvol topsporter. De Chinese regisseur Chao Gan maakte een documentaire over deze ‘kinderturnfabriek’ onder de veelzeggende titel Tranen en Dromen. Duidelijk wordt onder welke gigantische druk de kinderen op deze school moeten leven. Niet alleen door de dagelijkse uitputtende en pijnlijke trainingen, maar ook door de stress van het móeten presteren. Gewoon kind zijn is er niet bij. ARD, 23.30-0.15u. ARD/NDR - TR€NEN UND TR€UME - "Chinas Kinderturnfabrik" am Montag (06.08.08) um 23:30 vom NDR im Ersten. Tian, Deng und Wang dŸrfen nicht loslassen. © NDR/Shanghai Double Montage Production Company, honorarfrei - Verwendung gemŠ§ der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter NDR-Sendung bei Nennung "Bild: NDR/Shanghai Double Montage Production Company" (S2). NDR Presse und Information/Fotoredaktion Tel: 040 4156-2305, Fax: -2199, j.milbrodt@ndr.de NDR/Shanghai Double Montage Prod

actualiteiten

EénVandaag. In de serie ‘Ministers op zomerstage’ vandaag een reportage van minister Klink van Volksgezondheid over de toekomst van de zelfstandige huisarts. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over de 14-jarige Jesse, die met zijn familie langs de Tajapurarivier woont, in het Amazonegebied van Noord-Brazilië. Hij verdient geld met het verkopen van fruit en palmhart op langsvarende toeristenschepen. Het is levensgevaarlijk om vanuit een kano omhoog te klimmen op zo’n hoog schip. Maar het is de enige manier om wat geld te verdienen en dagelijks genoeg te eten te hebben. Op een dag blijkt Jesse vermoord en het is volkomen duister wat er is gebeurd. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Gesprek met Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) n.a.v. zijn oproep aan premier Balkenende om niet naar Peking te gaan. Verder aandacht voor het ‘tegenfilmpje’ van Paris Hilton, die daarmee protesteert tegen de rol die ze kreeg in een campagnefilmpje van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. En in de serie 1968: Robert Kennedy. Ned. 2, 22.15-22.45u.

documentaire

De aarde vanuit de hemel. Serie natuurdocumentaires van de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand, die behalve prachtige natuurbeelden ook de boodschap bevat dat de natuur ernstig wordt bedreigd. Vandaag: de zee. Met beelden van o.m. de Corsicaanse Golf van Porto, het leven op de oceaanbodem en de visvangst op de Galápagoseilanden. De visvangst blijkt illegaal (de visstand wordt bedreigd) en door ernstige vervuiling is het leven in de zeeën in gevaar. België 1, 21.15-21.45u.

Up the Yangtze. Documentaire van de Boeddhistische Omroep Stichting. Een luxe cruiseschip vaart over de Chinese rivier de Yangtze. Het landschap dat voorbij glijdt, zal spoedig definitief verdwenen zijn door de aanleg van de gigantische Drieklovendam. Dit megaproject, hét symbool van de vooruitgang in China, dwingt twee miljoen mensen te verhuizen. Hele steden en dorpen verdwijnen langzaam onder water. In de documentaire is zien hoe arme landarbeiders (honderdduizenden zijn gedupeerd) met hun schamele bezittingen een goed heenkomen zoeken, hogerop langs de oevers van de almaar uitdijende rivier. Ned.2, 23.35-0.45u.

51 Birch Street. Auteursdocumentaire van een zoon (Doug Block) over het verborgen leven van zijn ouders. Nog geen drie maanden na de dood van zijn echtgenote is de 83-jarige Mike getrouwd met zijn secretaresse van veertig jaar geleden. België 2, 23.40-1.10u.

Informatief

Klootwijk aan zee: Vis op reis. Derde reeks, zesde aflevering: Kweek. Vissen kun je vangen. Wouter Klootwijk onderzoekt de beste manieren om vis te kweken. („Handig, ze groeien als kool achter de keukendeur”). Ook ontdekt hij dé methode om vis te doden: met een hamer. En hij ontdekt dat de varkensflat waarover in Nederland veel te doen is, allang bestaat. Onder water. Kweekplatvissen wonen in twintig verdiepingen. Ned.2, 20.55-21.25u.

Megafactories: BMW. Reeks reportages over wereldberoemde autofabrieken. Vandaag over de productie van de Z4 Roadster in de hightech BMW-fabrieken. De productiekosten van dit model komen op 60.000 euro en er zijn drie fabrieken nodig voor het productieproces: twee in Duitsland en één in South Carolina. National Geographic, 22.30-23.30u.

Missie Uruzgan: twee jaar later. Reportage over het leven van de militairen in Kamp Holland in Uruzgan. Centraal staat de 22-jarige Marina, korporaalchauffeur op een pantserwagen. Vaak rijdt ze voorop tijdens patrouilles en loopt dus het nodige risico. De confrontatie met de werkelijkheid van Uruzgan was hard voor haar: ze ziet dagelijks het oorlogsleed van de plaatselijke bevolking en maakte de dood van medesoldaten mee. Maar elke dag gaan de militairen er weer op uit, want de legerleiding is duidelijk over de Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan: het mag niet voor niets zijn geweest . SBS 6, 23.20-0.00u.

drama

House of Saddam. Deel 2 van een 4-delige Britse serie over de opkomst en ondergang van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Het is 1988 en Saddam is op het hoogtepunt van zijn macht. Zijn naaste medewerkers durven hem niet meer tegen te spreken, ze kunnen om het minste of geringste in ongenade vallen en worden vermoord. Niemand weet hoe Saddam kan worden afgehouden van zijn plan om de hele westerse wereld uit de dagen. De rol van Saddam Hussein wordt gespeeld door de Israëlische acteur Igal Naor. BBC 2, 22.00-23.00u.