Société Générale aan de beterende hand

Société Générale (SocGen) ziet er beslist anders uit na het verlies van 9 miljard euro dat de bank tot dusver heeft opgelopen als gevolg van de subprime-crisis, en van de ongeautoriseerde transacties van de inmiddels beruchte handelaar Jérôme Kerviel. Een daling met 63 procent van de nettowinst binnen één jaar is niet bepaald iets om over naar huis te schrijven. Toch zou de jongste serie winstcijfers erop kunnen duiden dat de bank een goede kans maakt de intensive care binnenkort te kunnen verlaten. De aandelenkoers is gisteren in de ochtendhandel in Parijs met 7 procent gestegen.

In de cijfers over het tweede kwartaal komt nog steeds de omvang van de schade van dit jaar tot uitdrukking. De ooit zo beroemde divisie voor bedrijven en beleggingen, die een jaar geleden nog ongeveer eenderde van de omzet voor haar rekening nam, is helemaal terug bij af.

De divisie zorgde in het tweede kwartaal voor slechts 12 procent van de netto-inkomsten. De bank moest opnieuw voor 1,2 miljard euro afboeken, hetgeen in de kwartaalcijfers eufemistisch omschreven wordt als ‘non-recurring items’ (eenmalige lasten), alsof daarmee de hoop wordt uitgesproken dat het hier inderdaad bij zal blijven. Toch is het de vraag of SocGen, dat vorig jaar steevast aan de late kant was met haar afschrijvingen, de balans grondig genoeg heeft gereinigd om steviger grond onder de voeten te krijgen.

Maar het nieuwe bestuur van SocGen, dat het roer overnam na het Kerviel-fiasco, ziet ook lichtpuntjes. Met name de kracht van de retaildivisie is een stabiliserende factor gebleken. De bank ontleent nu tweederde van haar omzet aan deze activiteiten – in Frankrijk en in het buitenland – en aan de financiële dienstverlening. Ook al zijn deze divisies getroffen door de mondiale economische inzinking, ze vertonen behoorlijk wat veerkracht. Buiten Frankrijk is SocGen actief op sterke groeimarkten als Noord-Afrika en Oost-Europa. Zelfs de divisie voor bedrijven en beleggingen lijkt op het punt te staan zich te herstellen, dankzij de in het verleden opgebouwde expertise op het gebied van beleggen in aandelen.

Dit alles biedt wellicht weinig troost voor de aandeelhouders die in maart hebben ingeschreven op de claimemissie van 5,5 miljard euro van SocGen en 16 procent van hun geld kwijt waren vóórdat de markten het nieuws over het tweede kwartaal toejuichten. Er ligt duidelijk een moeilijke periode in het verschiet. Maar het bestuur van de bank heeft nu tenminste de cijfers in handen om aan te tonen dat het hard bezig is de desastreuze pagina van de eerste helft van dit jaar om te slaan.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon