Sabotage chatsessie onbestraft

Het moest een teken zijn van de moderniteit en openheid van het koningshuis. Het werd een fiasco. De chatsessie die kroonprins Willem-Alexander en Máxima begin 2002 wilden houden met honderd geselecteerde Nederlanders werd gesaboteerd. Hoewel de politie verdachten vond, zijn ze nooit vervolgd.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) nu uitgelegd wat er mis ging. Door „capacitaire omstandigheden” en een onverdiend lage prioriteit liet de rechtszaak drie jaar op zich wachten.

Toch zette het OM de zaak door. Er moesten getuigen worden verhoord. Al snel was er weer een jaar voorbij . Een kwestie van agendaconflicten. Of de verdachten konden niet, of het OM kon geen officier vinden die ervaren of gespecialiseerd genoeg was. Toen er eindelijk een datum was gepland, gebruikte de politierechter de zitting om de zaak door te verwijzen naar de meervoudige kamer van de rechtbank. Voordat de twee partijen weer een plekje in hun agenda hadden gevonden, was het twee jaar later.

Toen vond de officier van justitie zelf ook dat er van een „redelijke termijn” eigenlijk geen sprake meer was. Hij vroeg de rechter, met succes, om niet-ontvankelijk te worden verklaard.

De les: „Een grotere alertheid bij de behandeling van zaken als de onderhavige kan langdurige vertraging voorkomen”, schrijft Hirsch Ballin. „Daarvan is ook het OM zich bewust.”