Rwanda: Franse rol bij genocide

Rwanda heeft Frankrijk er gisteren van beschuldigd een actieve rol te hebben gespeeld bij de genocide van 1994, toen Hutu-milities ongeveer 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s hebben vermoord. Volgens een rapport van het Rwandese ministerie van Justitie was Frankrijk op de hoogte van de voorbereidingen voor de genocide en heeft het geholpen de Hutu-milities te trainen. Rwanda beschuldigt het Franse leger ook van directe betrokkenheid bij de moorden. Het rapport noemt 33 hoge Franse militairen en politici zouden moeten worden vervolgd, onder wie de voormalige president François Mitterand. Frankrijk heeft in het verleden zulke beschuldigingen ontkend. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt eerst het rapport te willen lezen voordat het reageert op de nieuwe beschuldigingen. (BBC)