Rechtbank in Filippijnen blokkeert vredesakkoord

Het Filippijnse Hooggerechtshof heeft gisteren de ondertekening geblokkeerd van een vredesakkoord tussen de regering en het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de grootste islamitische rebellenbeweging van het land.

Volgens het akkoord zou een bestaande islamitische autonome regio op het zuidelijke eiland Mindanao uitgebreid worden met 712 dorpen, en zouden de moslims daar meer invloed krijgen op politiek en economie. Binnen een jaar zou de bevolking via een referendum haar mening mogen geven over het besluit.

Het akkoord had de opmaat moeten worden naar de heropening van gesprekken over een permanente vrede. Bij de strijd van het MILF om meer autonomie zijn de afgelopen veertig jaar meer dan 120.000 doden gevallen en twee miljoen Filippijnen ontheemd geraakt.

Katholieke politici in het zuiden van het overwegend katholieke eilandenrijk hadden geprotesteerd tegen de overeenkomst, omdat zij vrezen dat er te veel islamitische enclaves op het eiland ontstaan. De regering had de precieze inhoud van de overeenkomst niet openbaar gemaakt. Ook maken de katholieken bezwaar tegen het feit dat zij niet zijn betrokken bij het overleg.

Analisten vermoeden dat het akkoord, dat vorige maand tot stand kwam na bemiddeling door Maleisië, een politieke manoeuvre was van president Gloria Arroyo. De onderhandelaars zouden met name meer rechten over grondstoffen hebben toegezegd aan het MILF dan de regering goed acht. Arroyo’s woordvoerder noemde de ingreep van het Hooggerechtshof „een opluchting”.

De rebellen, die naar schatting over 11.000 gewapende strijders beschikken, zeggen dat de afspraken blijven gelden. „Wat is toegezegd kan niet worden teruggenomen”, aldus Ghadzali Jaafar van het MILF.

Op Mindanao hebben gisteren ongeveer 5.000 katholieken gedemonstreerd tegen het akkoord. Volgens het leger heeft het MILF gisteren weer mortieren afgevuurd op militairen. (AP, Reuters, AFP)