Rebellen klaar voor strijd Filippijnen

Rebellen klaar voor strijd Filippijnen Manila, 6 aug. Manila, 6 aug. Guerrillastrijders van het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de grootste islamitische rebellenbeweging van de Filippijnen, in hun kamp in de zuidelijke provincie Mindanao. President Gloria Arroyo heeft het leger in verhoogde staat van paraatheid gesteld. Maandag blokkeerde het Hooggerechtshof de ondertekening van een vredesakkoord tussen de regering en het MILF. Het MILF eist meer autonomie voor de grotendeels islamitische zuidelijke provincie. Katholieke politici in het zuiden van het overwegend katholieke land hadden geprotesteerd tegen het akkoord. Zij vrezen dat er te veel islamitische enclaves zullen ontstaan op Mindanao. Volgende week worden in het zuiden verkiezingen gehouden. Gevreesd wordt dat het MILF de verkiezingen zal verstoren. Foto AFP Separatist Muslim guerrillas of the Moro Islamic Liberation Front (MILF) pray at their base in Camp Darapanan in southern Maguindanao province on August 6, 2008. Philippine President Gloria Arroyo has ordered troops to be on heightened alert after a court stopped the government from signing a deal with Muslim rebels. The 12,000-strong MILF has insisted that the government cannot renege on the deal, which gives them control over large swathes of land on the southern island of Mindanao. AFP PHOTO/MARK NAVALES AFP