Racisme in popcultuur

Johnny Rotten. Foto AFP Johnny Rotten, British singer of the Sex Pistols' punk band performs on July 6, 2008 at the Terres Neuvas music festival in Bobital, western France. AFP PHOTO FRED TANNEAU AFP

Hand opsteken: wie gaat er naar Lowlands om een stelletje nare racisten te zien optreden? Niemand toch? We hebben het even niet over de swastika-armband van de roadie van de band Mindless Self Indulgence. Dat meelijwekkende mannetje werkt voor een stel Newyorkse exhibitionisten die van een schokkende verschijning hun boterham gemaakt hebben. Maar een van de top-acts op Lowlands werd onlangs beticht van oprecht, diepgevoeld en niet door theatrale zelfhaat ingegeven racisme. Negers meppen. Spugen op minderheden. Geweld gerechtvaardigd door een misplaats superioriteitsgevoel. Zoals dat in de popcultuur gaat, bereikte het nieuws de straat voordat het fijne ervan aan het licht kwam. Johnny (Rotten) Lydon, zanger van de Sex Pistols heeft Kele Okereke, zanger van de band Bloc Party een trap gegeven, backstage bij een festival. „Rot op vieze neger,” heeft Rotten daarna gezegd. Althans, zo had een goede vriend van mij het van een andere vriend gehoord die op tv had gezien dat het in een nieuwsgroep op internet was gezegd. Zo snel gaat het nieuws, en zo onbetrouwbaar is het. Want wat is er werkelijk gebeurd? Op 19 juli troffen Lydon, Kele Okereke, Ricky Wilson van de Kaiser Chiefs en enkele anderen elkaar backstage bij het Summercase Festival in Barcelona, waar ze allemaal optraden. Er werd wat over en weer gekibbeld, zoals dat wel vaker gaat als de scherp van de tongriem gesneden Lydon zich in een gesprek mengt. In de hitte liepen de gemoederen op en er vielen hardere woorden. Wat er toen gebeurde, is alleen via via te achterhalen. Zanger Yannis Philippakis van Foals was bij de schermutseling betrokken en verklaarde in New Musical Express dat „iemand uit de entourage van Lydon” een pets zou hebben uitgedeeld aan Kele Okereke. Iemand had iets geroepen over de „black attitude” die Okerere er op na hield. Alsof dat een neerbuigende opmerking is: rappers genoeg die zich juist vol trots laten voorstaan op hun zwarte zelfbewustzijn. Okereke beschuldigde Lydon in de media van een „zinloze racistische aanval”. Lydon sprak na afloop zijn teleurstelling uit over het gebeurde. Opgegroeid in de interraciale omgeving van de Londense wijk Finsbury Park, heeft hij juist de grootste waardering voor de multiculturele smeltkroes die hem gevormd heeft. Was hij niet de man die door Richard Branson naar Jamaica gestuurd werd, om daar reggae-artiesten te werven voor het sublabel Frontline van Virgin Records? Allemaal leugens en jaloezie, verklaarde Lydon . Hoge punkkapsels vangen veel wind. De waarheid ligt in de moshpit.

    • Jan Vollaard